Hoe maak je een goede studiekeuze?

Het maken van een goede studiekeuze is best lastig. Grote kans dat jij ook nog niet weet welke opleiding je wilt kiezen. Want je kunt veel kiezen! Maar geen zorgen: met de juiste aanpak is het makkelijker dan je denkt. Om je een handje te helpen, hebben wij de beste tips voor jou verzameld.

 

  • TIP 1: ONTDEK JE INTERESSE EN LEER JEZELF KENNEN

Als je je gaat oriënteren op een vervolgopleiding, is het verleidelijk je direct te verdiepen in het aanbod. Om te kijken welke opleidingen er allemaal zijn. En dat zijn er tegenwoordig zó veel dat de kans bestaat dat je al gauw door de bomen het bos niet meer ziet. Voor je het weet begint alles op elkaar te lijken.

Het is daarom verstandiger om eerst na te denken over wat je zelf graag wilt. Waar liggen je interesses? Waar word je enthousiast van? Wat zijn je talenten? Welke karaktereigenschappen typeren jou en in welke kernwaarden herken je jezelf? Je kunt ook gaan kijken naar waar je goed in bent en wat je minder ligt. Wat je leuk vindt om te doen en wat niet. Met de antwoorden op al deze vragen, weet je vast al wel in welke richting je moet zoeken en kun je je zoekgebied verkleinen.

Je kunt in deze leuke ontdekkingstocht ook verschillende interessetesten gebruiken. Misschien heeft de decaan van je school wel een leuk voorbeeld. Anders zijn er op internet ook testen te vinden en leuke opdrachten die je helpen bij het vinden van jouw interesses. Kijk maar eens op www.kiesmbo.nl.

  • TIP 2: ZOEK OPLEIDINGEN DIE BIJ JE PASSEN

Weet je eenmaal een beetje wat je wilt, dan kun je beginnen met zoeken. Duik (online) in verschillende opleidingen die bij je interesses passen, bekijk filmpjes over de studies, vraag brochures aan en verdiep je in de mogelijkheden. Welke richtingen lijken je leuk? En waarom?

Sluit bepaalde studierichtingen niet gelijk uit, omdat je denkt dat het ‘niets voor jou’ is. In deze oriënterende fase is een open blik juist belangrijk. Kies dus nog geen richting en staar je ook niet blind op maar één studie. Houd je blik open en laat je soms ook gewoon eens verrassen.

Afstrepen kan natuurlijk ook. Wat vind je niet leuk, wat past niet bij je. Zo houd je vast ook opleidingen over die je het leukste lijken.

  • TIP 3: GA IN GESPEK MET MENSEN IN JE OMGEVING

Het kiezen van een opleiding doe je niet alleen. Bij je studiekeuze kun je verschillende mensen betrekken. Je ouders/verzorgers kennen je waarschijnlijk heel goed en kunnen je goed vertellen waar je goed in bent, wat bij je zou passen etc. Ook je vrienden kunnen je vast vertellen waar je in uitblinkt en wat ze aan je waarderen. Allemaal informatie die je kan helpen bij het maken van een studiekeuze.

En weet je al een beetje wat je wilt worden? Kijk dan eens of je iemand kent die het beroep uitoefent. Bijvoorbeeld in je familie, bij je sportclub of in de buurt. Als je een paar vragen stelt, komt er vast een goed antwoord en een leuk gesprek. Mensen vinden het vaak heel leuk om over hun beroep te vertellen en wat er bij komt kijken.

Natuurlijk kun je ook eens studenten van een bepaalde opleiding vragen. Zij kunnen je vertellen over de opleiding, wat je moet kennen en kunnen en welke eigenschappen belangrijk zijn om succesvol te zijn in je opleiding en beroep. Ken je zelf geen studenten? Bij de betreffende opleiding kunnen ze je vast voorstellen aan een student, die je wat kan vertellen.

 

  • TIP 4: BEZOEK EEN (ONLINE) OPEN DAG

Kennismaken met een opleiding gaat het beste door een open dag te bezoeken. Je proeft de sfeer van de school, kunt in gesprek met docenten en studenten en maakt misschien ook al wel kennis met bedrijven waar je later aan het werk kunt. Stel gerust al je vragen, bijvoorbeeld over  ‘waar moet je goed in zijn?’, ‘wat moet je leuk vinden?’, ‘hoe ziet een gewone lesdag eruit?’, ‘wat zijn lastige onderdelen in de opleiding werk?’, ‘werk je veel binnen of buiten?’, ‘waar kun je allemaal aan het werk met een diploma’.

En kun je niet naar een locatie komen? Online worden ook vaak voorlichtingen georganiseerd. Misschien niet zo leuk, maar wel makkelijk om vanaf je stoel het gesprek aan te gaan en informatie te bekijken.

Kom je er na een open dag nog niet uit? Geef je dan op voor een meeloopdag. Je loopt een dag(deel) mee met de opleiding en ervaart hoe het er in de opleiding en op een school aan toegaat.

Ook belangrijk: bezoek meerdere scholen die de opleiding bieden waarin je geïnteresseerd bent. Alleen zo ervaar je de verschillen en kun je kijken waar je je het fijnst voelt. Je loopt er toch een paar jaartjes rond.

 

  • TIP 5: START GEWOON, DENK IN KLEINE STAPJES EN ONTHOUD ‘NIETS IS VOOR ALTIJD’

Ben je bang om een verkeerde keuze te maken omdat een studie de rest van je leven zal bepalen? Geen zorgen, een studiekeuze hoeft niet definitief te zijn. Er zijn mogelijkheden om tussentijds te wisselen. Soms moet je dan overnieuw beginnen, soms kun je instromen. Een verkeerde keuze is niet perse slecht: je weet nu tenminste wat je niet wil.

En wist je dat veel mensen op latere leeftijd sowieso niet meer werken in de branche waarvoor ze geleerd hebben? Tijdens je hele loopbaan blijf je je namelijk ontwikkelen. Het beste wat je daarom kunt doen, is iets kiezen wat nu goed voelt.

Enne alvast een complimentje: je bent blijkbaar al gestart met het kiezen van een studie. Want je leest deze tips voor het maken van een studiekeuze 🙂 We wensen je veel plezier en succes bij het maken van een studiekeuze. Misschien zien wij je volgend jaar wel op Zone.college. Je bent van harte welkom!