Welkom!

Op deze online voorlichtingsavond helpen we je graag bij het vinden van de opleiding die bij jou past. Elke opleiding heeft een eigen online programma. Kijk rustig rond.

Kom verder!

Klik op de naam van de opleiding om het online programma te starten. (Door op de puntjes te klikken kun je alle beschikbare programma's bekijken.)

Bekijk een webinar of voorlichting

Laat je informeren en stel je vraag!

  • Overzicht live presentaties

    Bekijk het blokkenschema met daarop de tijden van de webinars en live presentaties. Op de opleidingspagina's vind je alle linkjes.

    Blokkenschema

Algemene informatie over het mbo

Opleidingsniveaus in het mbo

Het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) leidt studenten op voor een beroep. Er zijn opleidingen op 4 niveaus. Voor elk mbo-niveau gelden toelatingseisen.

Het mbo heeft opleidingen op 4 niveaus: mbo niveau 1, 2, 3 en 4. Voor elk mbo-niveau gelden verschillende vooropleidingseisen. Ook de opleidingsduur verschilt. Het gaat om de volgende opleidingen:

De Entreeopleiding
De Entreeopleiding is bedoeld voor jongeren zonder een diploma van een vooropleiding. Deze Entreeopleiding bereidt jongeren voor op de arbeidsmarkt. Of op doorstroming naar een mbo-2-opleiding. De opleiding duurt 1 jaar.

Vooropleiding: Geen diploma en minimaal 16 jaar of niet meer volledig leerplichtig.

De basisberoepsopleiding (niveau 2)
De basisberoepsopleiding duurt 2 jaar. Het bereidt studenten voor om uitvoerende werkzaamheden te doen. Bijvoorbeeld verkoper, medewerker teeltbedrijf of medewerker hovenier.

Vooropleiding: diploma voor Entree/niveau 1 of vmbo BL, KL, GL of TL of mavo of overgangsbewijsklas 3-4 havo/vwo.

De vakopleiding (niveau 3)
De vakopleiding duurt 3 jaar. Studenten leren hier werkzaamheden zelfstandig uit te voeren. Het gaat om beroepen als hoefsmid, productontwikkelaar en groenmedewerker waterschappen.

Vooropleiding: diploma voor  mbo niveau 2 of vmbo KL, GL of TL of mavo of overgangsbewijs klas 3-4 havo/vwo

De middenkaderopleiding (niveau 4)
De middenkaderopleiding duurt 3 jaar. Voor sommige opleidingen geldt een maximum van 4 jaar. Studenten leren hier werkzaamheden volledig zelfstandig uit te voeren. Het gaat om beroepen als filiaalbeheerder en activiteitenbegeleider. Studenten die deze opleiding afronden, kunnen verder studeren op het hbo.

Vooropleiding: Diploma voor  mbo niveau 2/3 of vmbo KL, GL of TL of mavo of overgangsbewijs klas 3-4 havo/vwo.

Wij adviseren leerlingen die willen instromen op niveau 4 via de Kaderberoepsgerichte leerweg deze af te sluiten met goede resultaten voor wiskunde + biologie/NaSk.

Leerwegen in het mbo (BOL of BBL)

Bij de meeste opleidingen van Zone.college kun je kiezen of je deze via BOL of BBL wilt volgen.

BOL staat voor BeroepsOpleidende Leerweg. Dat houdt in dat je gemiddeld de helft van de tijd naar school gaat en de helft van de tijd beroepspraktijkvorming (BPV/stage) hebt op een bedrijf. Daar leer je het vak in de praktijk.

BBL staat voor BeroepsBegeleidende Leerweg. Hierbij ben je één of twee dagen per week op school. Daarnaast heb je een baan voor minimaal 24 uur bij een erkend leerbedrijf.

Kosten van een opleiding

Het volgen van een mbo-opleiding kost geld. Zo betaal je lesgeld (BOL) of cursusgeld (BBL), zijn er kosten voor boeken en ander (digitaal) lesmateriaal en betaal je soms voor extra activiteiten en (werk)materiaal.

Les- of cursusgeld
Les- of cursusgeld betaal je alleen als je op 1 augustus van het studiejaar 18 jaar of ouder bent. Het bedrag geldt per schooljaar en wordt vastgesteld door de overheid.

Boeken en (digitaal) lesmateriaal
Op de website van Studers kun je zien welke boeken en licenties je in een studiejaar nodig hebt.

Extra activiteiten en materiaal
Soms zijn er kosten voor extra activiteiten, bijvoorbeeld een excursie, schoolkamp of festiviteit. Bij een aantal opleidingen moet je ook (werk)kleding aanschaffen.

Recht op een studentenreisproduct?

Volg je een mbo-opleiding in de Beroepsopleidende leerweg (BOL) dan heb je recht op een studentenreisproduct. Hiermee kun je gratis of met korting reizen met het openbaar vervoer. Je regelt het studentenreisproduct bij DUO.

Studeren bij Zone.college

Veelgestelde vragen

We hebben de meest gestelde vragen voor je op een rij gezet, van oriëntatie tot en met de 1e schooldag.

Bekijk hier het overzicht met de vragen en antwoorden

Nieuw bij Zone.college: GMEC

Zone.college biedt mbo-opleidingen vanaf locaties in Almelo, Deventer, Doetinchem, Hardenberg en Zwolle. Maar vanaf februari is er ook het rijdende leslokaal GMEC (Green Mobile Education Centre). De GMEC is een initiatief van Zone.college en is in samenwerking met het werkveld tot stand gekomen. De GMEC-trailer is uitgerust met een schat aan vernieuwende leermiddelen. Hiermee zet Zone.college een nieuwe stap in het verzorgen van actueel, praktijkrijk groen onderwijs voor leerlingen, studenten én andere belangstellenden. Misschien kom je hem binnenkort wel tegen! Bekijk hier de trailer van de totstandkoming.

Technische ondersteuning

Webinars volgen met Microsoft Teams

We raden je aan een pc of laptop te gebruiken met Google Chrome of Edge.
De live presentaties worden gegeven via Microsoft Teams. Heb je een Windows computer met Chrome of Edge, dan krijg je direct verbinding zonder dat je Microsoft Teams hoeft te downloaden. Je kunt dan deelnemen via het web. Klik hier voor meer informatie. Wil je de online open dag bijwonen via de tablet? Dat kun je de presentaties bijwonen na het installeren van de Microsoft Teams app. Heb je toch nog vragen? Neem dan contact met ons op via communicatie@zone.college.