Ferdi Lindeboom, BBL-student Bos- & natuurbeheer

Ferdi Lindeboom (32) uit Zwolle koos vorig jaar na een carrière in de horeca heel bewust voor de BBL-opleiding Bos- & natuurbeheer in Zwolle en vertelt over zijn ervaringen. “Vooral de afwisseling in de werkzaamheden vind ik erg leuk. Er is geen dag hetzelfde!”

In een BBL-opleiding (Beroeps Begeleidende Leerweg) staat werken en leren centraal. Een student werkt gemiddeld 24 uur per week bij een werkgever en gaat 1 dag in de week naar school. Voor Ferdi een ideale combinatie. “Ik ben praktisch ingesteld en een hele week op school zitten is sowieso niet mijn ding.”

“Voor deze opleiding heb ik lange tijd als chef-kok gewerkt. Koken is en blijft leuk, maar wilde ik niet mijn hele leven professioneel blijven doen. Lekker buiten werken en praktisch bezig zijn, dat is waar ik blij van wordt. Toen was de keuze voor de opleiding Bos- & natuurbeheer bij Zone.college in Zwolle dus snel gemaakt. En direct een thuiswedstijd; ik woon namelijk in Zwolle. Een BBL-opleiding was voor mij ook financieel interessant; de huur moet toch ook betaald worden.”

 

Afwisselend
“Ik werk vier dagen bij Landgoed de Eese in Eesveen. Daar houd ik me bezig met veel verschillende werkzaamheden. En eigenlijk is geen dag hetzelfde. In de winter ben je bijvoorbeeld meer bezig met de kettingzaag, terwijl je in de zomer veel in de tuinen bezig bent. We houden ons uiteraard ook bezig met houtoogst, zaaien bloemenrijke mengsel om de biodiversiteit te vergroten, snoeien fruitbomen en zorgen voor een goede wildstand. De afwisseling is echt het leukst!”

“Natuurlijk ga ik ook naar school, in mijn geval op de donderdag. ’s Ochtends hebben we Algemeen Vormend Onderwijs, dat is dus Nederlands, Engels en Rekenen en Burgerschap. ’s Middags behandelen we de theorie van verschillende onderwerpen uit het bos- en natuurbeheer.”

Tijdens de opleiding heeft Ferdi begeleiding vanuit de opleiding en kan hij op zijn werk terecht bij zijn praktijkbegeleider. “Aangezien we de opleiding op niveau 4 doen wordt er wel van je verwacht dat je zelf dingen uitzoekt. Maar als je ergens niet uitkomt, kun je natuurlijk altijd bij een docent terecht. Mijn werkgever en collega’s ondersteunen mij waar ze kunnen. Ze maken tijd voor me vrij om dingen te leren en bieden me ook cursussen aan.’

Tips
Ferdi is blij met zijn opleidingskeuze. Wel is het volgens hem soms lastig om naast een betaalde baan en een dag naar school nog tijd te besteden aan huiswerk en opdrachten. Zijn advies voor potentiële studenten is dan ook “zorg dat je je tijd goed indeelt en opdrachten goed plant. Het schiet er anders namelijk snel bij in. En realiseer je ook dat niet alle vakonderdelen bij de opleiding zijn inbegrepen, denk bijvoorbeeld aan het bosmaaier-of motorkettingzaagcertificaat. Dit heb je voor je werkzaamheden wel nodig, maar worden vanwege de beperkte contacttijd op school niet altijd door de opleiding aangeboden. Check dat even goed.”

Meer over Bos- & natuurbeheer

Meer informatie over het voorlichtingsgesprek

Lees meer ervaringsverhalen