Vakbekwaam medewerker varkenshouderij

Zo, dat was weer een afwisselende dag op de boerderij. Je moest al vroeg je bed uit omdat een drachtige zeug biggen ging werpen. Alles verliep gelukkig voorspoedig. Daarna legde je tijdens een ronde door de stal de stagiair uit waar hij bij het gedrag van de dieren in de stal moest letten. In de middag was het tijd om de administratie bij te werken. Want ook dat hoort bij je vak en je hebt er plezier in. Juist die mix van het werken met de dieren en de zakelijke kant van het vak maakt je dag compleet.

Check goed de tabbladen rechts op deze pagina. Hier staat welke leerweg (BOL of BBL) je op welke locatie kunt volgen. Alle informatie over de leerweg staat dan verderop deze pagina. 

Voor wie?

Heb jij affiniteit met dieren en zou jij graag in de varkenshouderij willen werken? Dan biedt Zone.college samen met varkenshouders uit de regio jou een passende opleiding. Je volgt een deel van de lessen op het bedrijf van deze varkenshouders. Je kunt de opgedane kennis meteen in de praktijk toepassen.

Wat leer ik?

Tijdens de opleiding volg je cursussen (theorie) en werk je bij een varkenshouderij. Je leert je hoe je samen met de varkenshouder de dagelijkse werkzaamheden van het bedrijf uitvoert. Tijdens de opleiding leert je alles over verzorging, voeding, gezondheid, gedrag en voortplanting van varkens. Daarnaast leer jij dat jij het verschil kan maken op het gebied van dierwelzijn en de invloed die jij hebt op het bedrijfssaldo.

Naast de Algemeen Vormende Vakken (AVO), zoals Nederlands, burgerschap en rekenen, krijg je vakken als:

 • Hygiëne en gezondheid
 • Optimale leefomgeving
 • Voeding
 • Fokkerij en gezondheid
 • Telen van een gewas
 • Verzorgen vleesvarkens
 • Verzorgen zeugen en biggen
 • Bedrijfsvoering
Wanneer kan ik me aanmelden en wanneer start de opleiding?

Meld je voor 1 april aan via www.mbozone.nl. De opleiding start in augustus/september.

Wanneer we jouw aanmelding  ontvangen, krijg je hiervan een bevestiging. Zo weet je dat wij jouw aanmelding in goede orde hebben ontvangen.

Vervolgens wordt jouw aanmelding in behandeling genomen en ontvang je bericht over de vervolgprocedure.

Heb je in de tussentijd nog vragen? Bel dan met het Studentenservicepunt via (088) 26 20 900 of mail

mboadministratie@zone.college (Almelo, Deventer en Doetinchem),
admhardenberg@zone.college (Hardenberg) of
admzwolle@zone.college (Zwolle).

Wat zijn de toelatingseisen?

De wettelijke toelatingseisen zijn:

 • Je bent in het bezit van een diploma voor  mbo niveau 2, vmbo KL, GL of TL, mavo of je hebt een overgangsbewijs klas 3-4 havo/vwo.

Naast de wettelijke toelating hanteren wij voor deze opleiding een aantal verplichte intake-activiteiten. Voor  deze opleiding zijn dit:

 • Deelname aan een intake gesprek.
 • Goede, heldere motivatie van de keuze voor de opleiding.
Wat zijn de kosten?

Voor je opleiding betaal je:

 • Lesgeld (BOL) of cursusgeld (BBL)
 • Kosten voor boeken en ander (digitaal) lesmateriaal
 • Kosten voor extra activiteiten en materiaal

Les- of cursusgeld
Les- of cursusgeld betaal je alleen als je op 1 augustus van het studiejaar 18 jaar of ouder bent. Het bedrag geldt per schooljaar en wordt vastgesteld door de overheid.

De hoogte van het wettelijk lesgeld is voor een BBL-opleiding afhankelijk van het niveau van je opleiding. Er is een onderscheid tussen niveau 1/2 en 3/4. Voor meer informatie over het wettelijk les- en cursusgeld zie de website van DUO.

Voor een BBL-opleiding bestaat vanuit de overheid geen tegemoetkoming in de studiekosten. De werkgever kan wel in aanmerking komen voor belastingvoordeel. Kijk hier voor meer informatie over mogelijke subsidies en belastingvoordeel.

Boeken en (digitaal) lesmateriaal
De opleiding kent ook kosten voor boeken en (digitaal) lesmateriaal. Op de website van Studers vind je jouw boekenlijst, waarop je kunt zien welke boeken en licenties je in een studiejaar nodig hebt. Soms heb je aanvullend lesmateriaal nodig. De opleiding bestelt dit lesmateriaal. De betaling loopt dan via Zone.college.

Extra activiteiten en materiaal
Houd naast de kosten voor boeken rekening met mogelijke kosten voor extra activiteiten, bijvoorbeeld een excursie. Deze activiteiten vallen niet onder het verplichte schoolprogramma en je kiest zelf of je eraan deel wilt nemen.

Soms heb je ook kosten voor (werk)kleding en/of andere materialen. De opleiding informeert je over deze aanvullende kosten.

Meer vragen?
Heb je nog vragen over de schoolkosten? Lees dan hier de schoolkostenbrief van 2020-2021. Natuurlijk kun je ook het schoolkostenbeleid van Zone.college doorlezen. We hebben ook een overzicht gemaakt met antwoorden op de meest gestelde vragen.

Werken

In de BBL-opleiding ga je een of twee dagen per week naar school. De praktijkervaring doe je op tijdens je werk, hiervoor heb je voor minimaal 24 uur per week een baan bij een bedrijf dat wordt erkend door de SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven).

In de opleiding werken we samen met varkenshouders uit de regio en de brancheorganisatie. Je krijgt een deel van je lessen op (een van) deze bedrijven en je leert daar de theorie gelijk in de praktijk toepassen.

 • Varkenshouderij Steentjes
 • Varkensbedrijf Bruns
 • Varkenshandel Schuttert
 • Varkenshandel Dijk
 • Varkenshouderij Rotink
 • Varkenshouderij Wikkerink
 • Varkenshouderij Huls
 • Varkenshouderij Van de Wolfshaar
 • Producenten Organisatie Varkenshouderij
Na de opleiding

Je vooruitzichten op een baan zijn na het afronden van deze opleiding zijn uitstekend. Afhankelijk van het niveau kun je na de opleiding aan de slag als zelfstandig varkenshouder, vertegenwoordiger, bedrijfsverzorger of (vakbekwaam) medewerker varkenshouderij.

Maar je kunt er ook voor kiezen om door te leren of je verder ontwikkelen met één van onze cursussen.

Wat leer ik?

Tijdens de opleiding Vakbekwaam medewerker veehouderij leer je hoe je samen met de veehouder de dagelijkse werkzaamheden van het bedrijf uitvoert. Tijdens de opleiding leert je alles over verzorging, voeding, gezondheid, gedrag en voortplanting van varkens. Daarnaast leer jij dat jij het verschil kan maken op het gebied van dierwelzijn en de invloed die jij hebt op het bedrijfssaldo.  Je loopt gedurende de drie schooljaren stage bij verschillende bedrijven. De andere dagen ben je op school.

Je krijgt vakken als:

 • Hygiene en gezondheid
 • Optimale leefomgeving
 • Voeding
 • Fokkerij en gezondheid
 • Telen van een gewas
 • Verzorgen vleesvarkens
 • Verzorgen zeugen en biggen
 • bedrijfsvoeren

De week van onze studenten
De week kan er als volgt uit zien:

 • 2 dagen stage
 • 1 dag les over varkenshouderij
 • 1 dag Algemeen Vormende Vakken
 • 1 dag Meester-Gezel of les op school

Meester-Gezel
Op een Meester-Gezel dag ga je samen met een klein groepje studenten en de varkenshouder (de Meester) aan de slag. Je bespreekt de werkzaamheden die er gebeuren moeten en voert deze vaak gezamenlijk uit. Daarna bespreek je hoe het verlopen is en wat je een volgende keer zou kunnen verbeteren. Op deze manier krijg je intensieve begeleiding bij het opdoen van praktische vaardigheden betreffende bepaalde werkprocessen.

Coaching
Elke week staan er uren op het rooster voor Coaching. In deze uren wordt jouw voortgang in de opleiding besproken en wordt er o.a. besproken wat iedereen aan het leren is tijdens de stage. Je persoonlijke coach begeleidt je tijdens de opleiding.

Stage

Tijdens de opleiding loop je regelmatig stage (beroepspraktijkvorming ofwel BPV). Je maakt kennis met je toekomstige beroep en je werkt aan wisselende werkzaamheden. Natuurlijk kijk je tijdens de stage of de theorie met de praktijk klopt. Werken met collega’s, leidinggevenden en leveranciers staat centraal. Je kunt ervaring opdoen bij de verschillende bedrijven. Het kan zijn dat je een aantal weken aaneen stage loopt of dat je elke week een paar dagen stage loopt.

In een BOL-opleiding loop je minimaal 30% van de tijd stage. In een BBL-opleiding spreken we niet van stage; tijdens deze opleiding doe je de praktijkervaring namelijk op tijdens je werk. Wij adviseren een baan voor minimaal 21 uur per week in de sector van je opleiding. Wij maken uitsluitend gebruik van BPV-bedrijven erkend door de SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven).

Dat motiveert!
We werken ook nauw samen met bedrijven die dicht bij de opleidingslocaties liggen. Bijvoorbeeld melkveebedrijven of toeleveranciers. Zo ervaar jij heel gericht en in de praktijk hoe projecten en opdrachten werken voor jou. Je ontwikkelt je eigen vaardigheden, beroepsmatig en sociaal. Je herkent jouw eigen talenten eerder en beter, en je komt erachter hoe een beroep werkt en hoe jij zelf werkt. Zo word je waardevol voor een werkgever en ben jij die mbo’er met de juiste bagage in zijn rugzak.

Verder studeren

Na de opleiding Vakbekwaam medewerker veehouderij kun je doorstromen naar de opleiding Vakspecialist veehouderij niveau 4. Daarnaast ben je tot alle opleidingen op niveau 4 toelaatbaar.

Studiegidsen, opleidingsgids en examenplan

We hebben de belangrijkste documenten verzameld op de onderstaande pagina’s:

Over de grenzen

Bedrijven en instellingen in de groene sector zijn steeds meer internationaal georiënteerd. Ze doen zaken in het buitenland en overal in de wereld, zeker in Europa, werken Nederlanders. Bedrijven groeien door internationaal zaken te doen en werknemers moeten dus steeds meer (internationale) kennis en ervaring hebben.

Zone.college bereidt je voor op deze internationale arbeidsmarkt. In alle opleidingen en specialisaties staan internationale activiteiten op het programma. Zo zijn er meerdaagse excursies en kun je stage lopen bij buitenlandse bedrijven, instellingen en organisaties. Soms is het mogelijk om een deel van de opleiding in het buitenland te volgen.

Een periode in het buitenland biedt je heel wat: kennismaking met nieuwe mensen en andere gewoontes, ontwikkeling van een vreemde taal en persoonlijke groei. Maar het is vooral nuttig voor je studieresultaten en je professionele toekomst.

Begeleiding

Binnen Zone.college is er veel aandacht voor de persoonlijke ontwikkeling van studenten. We besteden aandacht aan kennis en vaardigheden, maar hebben ook oog voor de sociaalemotionele ontwikkeling van studenten. Ons doel: het bieden van een passende onderwijsplek aan iedereen, zodat studenten succesvol de gekozen opleiding af kunnen ronden en een passende plek op de arbeidsmarkt vinden of een passende vervolgopleiding kiezen.

Start, inschrijving en toelating

Na een vakopleiding kun je zelfstandig praktische werkzaamheden uitvoeren. Tevens zorg je voor de werkverdeling, de werkvoorbereiding en het werkbeheer. De opleiding op dit niveau kun je het beste succesvol afronden met het vmbo-diploma kaderberoepsgerichte leerweg op zak.

Wettelijke toelating:

 • Diploma voor  mbo niveau 2 of vmbo KL, GL of TL of mavo of overgangsbewijs klas 3-4 havo/vwo

Naast de wettelijke toelating hanteren wij voor deze opleiding een aantal verplichte intake-activiteiten. De verplichte intake-activiteiten voor deze opleiding zijn:

 • Deelname aan intake gesprek is verplicht
 • Goede, heldere motivatie voor keuze opleiding

Start en inschrijving
Wil je volgend jaar deze opleiding gaan volgen? Dan raden we je aan om je vóór 1 april in te schrijven. De opleiding start, bij voldoende aanmeldingen, in augustus/september van het aankomende jaar. Inschrijven kan via de knop ‘aanmelden’ op deze pagina.

Aanmelden
Wanneer Zone.college jouw aanmelding heeft ontvangen, sturen wij je een ontvangstbevestiging. Zo weet jij dat wij jouw aanmelding in goede orde hebben ontvangen. Vervolgens wordt jouw aanmelding in behandeling genomen en ontvang je bericht over de vervolgprocedure.

Heb je in de tussentijd nog vragen? Bel dan met het Studentenservicepunt via (088) 26 20 900 of mail

mboadministratie@zone.college (Almelo, Deventer en Doetinchem),
admhardenberg@zone.college (Hardenberg) of
admzwolle@zone.college (Zwolle).

Kosten

Voor je opleiding betaal je:

 • Lesgeld (BOL) of cursusgeld (BBL)
 • Kosten voor boeken en ander (digitaal) lesmateriaal
 • Kosten voor extra activiteiten en materiaal.

Les- of cursusgeld
Les- of cursusgeld betaal je alleen als je op 1 augustus van het studiejaar 18 jaar of ouder bent. Het bedrag geldt per schooljaar en wordt vastgesteld door de overheid. Voor meer informatie over studiefinanciering en les- en cursusgeld zie de website van DUO.

Boeken en (digitaal) lesmateriaal
De opleiding kent ook kosten voor boeken en (digitaal) lesmateriaal. Op de website van Studers vind je jouw boekenlijst, waarop je kunt zien welke boeken en licenties je in een studiejaar nodig hebt. Soms bestellen wij het lesmateriaal. De betaling loopt dan via Zone.college.

Extra activiteiten en materiaal
Houd naast de kosten voor boeken rekening met mogelijke kosten voor extra activiteiten, bijvoorbeeld een excursie, schoolkamp of festiviteit. Deze activiteiten vallen niet onder het verplichte schoolprogramma en je kiest zelf of je eraan deel wilt nemen. De opleiding informeert je over deze aanvullende kosten.

Soms heb je ook kosten voor (werk)kleding. Sommige materialen kun je via Zone.college kopen, maar je mag ze natuurlijk ook  bij een ander bedrijf bestellen.

Meer vragen?
Heb je nog vragen over de schoolkosten? Lees dan hier de schoolkostenbrief van 2020-2021. Natuurlijk kun je ook het schoolkostenbeleid van Zone.college doorlezen.

Beroepen

Met de opleiding vakbekwaam medewerker varkenshouderij kun je aan de slag als:

 • Vakbekwaam medewerker varkenshouderij
 • Vertegenwoordiger
 • Bedrijfsleider varkenshouderij
Veehouderij