Niveau 2

VOEDING & TECHNOLOGIE

Deze week heb je vroege dienst en dat betekent vroeg opstaan. Om 06.00 uur gaat de wekker, even douchen en tanden poetsen, aankleden, een kop koffie, een boterham en dan spring je op de fiets naar je werk. Elke werkdag start in de kantine, samen met je collega’s drink je een kop koffie. Dan omkleden, handen wassen en naar je werkplek. Vandaag sta je langs de lijn waar donuts worden ingepakt. Jij houdt in de gaten dat de juiste hoeveelheid op de juiste manier wordt verpakt. En er gaat wel eens iets fout. Dat is geen probleem voor jou, jij lost het op.

Wat leer ik tijdens deze BOL-opleiding?

Tijdens deze twee jaar durende opleiding leer je zelfstandig producten bereiden, verpakken en controleren. In je cursussen (theorie), trainingen (praktijk) en stage is er aandacht voor onderwerpen als hygiëne, productbereiding, laboratoriumonderzoek, recepturen berekenen en bedienen van apparatuur.  

Door te werken aan integrale opdrachten (in je eentje, met z’n tweeën of in een groep) maak je kennis met een beroepssituatie uit de voedingsmiddelensector. Denk aan het uitvoeren van een hygiëne-inspectie of het maken van een product voor de gezonde kantine. Cursussen en trainingen helpen je bij de uitvoering van zo’n integrale opdracht. 

Je krijgt les in vakken als: 

  • Levensmiddelenchemie
  • Hygiëne
  • Laboratoriumonderzoek
  • Productbereiding
  • Nederlands
  • Rekenen
  • Burgerschap
  • Coaching
Stage is belangrijk

Tijdens de opleiding loop je regelmatig stage (dat noemen we ook wel beroepspraktijkvorming, afgekort BPV). Tijdens deze stage maak je kennis met je toekomstige beroep en houd je je bezig met wisselende werkzaamheden. Natuurlijk kijk je tijdens de stage of de theorie klopt met de praktijk. Werken met collega’s, leidinggevenden en leveranciers staat centraal. Je kunt ervaring opdoen bij verschillende bedrijven. Het kan zijn dat je een aantal weken achter elkaar stage loopt of elke week een paar dagen. 

In een BOL-opleiding besteed je minimaal 30 procent van je tijd aan BPV. Wij werken alleen met BPV-bedrijven die erkend zijn door de SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven). 

Dat motiveert!
Wij werken ook nauw samen met bedrijven die dicht bij de opleidingslocaties gevestigd zijn. Zo ervaar jij heel gericht en in de praktijk hoe projecten en opdrachten voor jou werken. Je ontwikkelt je eigen vaardigheden, beroepsmatig en sociaal. Je herkent je eigen talenten eerder en beter, en je komt erachter hoe een beroep werkt en hoe jij zelf werkt. Zo word je waardevol voor een werkgever en ben jij die mbo’er met de juiste bagage in zijn of haar rugzak. 

Direct aan het werk of verder studeren?

Na het behalen van je diploma kun je direct aan de slag, bijvoorbeeld als productiemedewerker in de foodindustrie, operator of inpakmedewerker. Maar je kunt er ook voor kiezen om door te leren. Je kunt dan doorstromen naar de opleiding op niveau 3 of je verder ontwikkelen met een van onze cursussen. Je bent namelijk nooit uitgeleerd.

Internationale mogelijkheden

Bedrijven en instellingen in de groene sector doen steeds meer zaken in het buitenland. Zodoende werken overal in de wereld Nederlanders, zeker in Europa. Al die internationale activiteiten zorgen er ook voor dat bedrijven groeien. Met als gevolg dat medewerkers steeds meer (internationale) kennis en ervaring moeten hebben. 

Zone.college bereidt je voor op deze internationale arbeidsmarkt. In al onze opleidingen en specialisaties staan internationale activiteiten op het programma. Zo zijn er meerdaagse excursies en kun je stage lopen bij buitenlandse bedrijven, instellingen en organisaties. Soms is het mogelijk om een deel van je opleiding in het buitenland te volgen. 

Een periode in het buitenland kan heel leerzaam zijn. Je maakt kennis met nieuwe mensen en andere gewoontes en leert een vreemde taal. Het is ook goed voor je persoonlijke groei. Maar het is vooral nuttig voor je studieresultaten en je professionele toekomst. 

 

Begeleiding

Bij Zone.college vinden we de persoonlijke ontwikkeling van onze studenten belangrijk. Naast aandacht voor je kennis en vaardigheden hebben we oog voor je sociaalemotionele ontwikkeling. Ons doel is iedereen een passende onderwijsplek te bieden, zodat ook jij de opleiding die je hebt gekozen met succes kunt afronden. Vervolgens kun je dan een passende plek op de arbeidsmarkt vinden of een passende vervolgopleiding kiezen.  

Heb jij extra ondersteuning nodig? Neem dan contact op met een van onze trajectbegeleiders. Je kunt hen bereiken via het Studentenservicepunt (SSP) via (088) 26 20 900 of mail naar ondersteuningenzorgvragen@zone.college.

Past deze opleiding bij mij?

Om succesvol te zijn in je opleiding en toekomstige beroep is het belangrijk dat je de eigenschappen hebt die daarvoor nodig zijn. Herken je jezelf in de hieronder genoemde eigenschappen? Dan is deze opleiding echt iets voor jou! 

Ik ben:

  • praktisch ingesteld
  • zorgvuldig

Ik hou van:

  • voeding
  • werken met mijn handen
  • hygiëne

Ik kan:

  • instructies opvolgen
  • samenwerken

 

Start, inschrijving en toelating

Wil je volgend jaar deze opleiding gaan volgen? Dan raden we je aan om je vóór 1 april in te schrijven. De opleiding start, bij voldoende aanmeldingen, in augustus/september van het aankomende jaar. Inschrijven kan via de knop ‘aanmelden’ bovenaan deze pagina. 

Wettelijke toelatingseisen: 

  • Entree-opleiding/niveau 1, of 
  • Vmbo BBL, KL, GL of TL of 
  • Mavo, of
  • Overgangsbewijs klas 3-4 havo/vwo

Het advies van de school waar je je vooropleiding hebt gedaan, speelt ook een rol bij de toelating tot je nieuwe opleiding.  

Aanmelden
Zodra wij jouw aanmelding binnen hebben, sturen we je een ontvangstbevestiging. Zo weet je dat we je aanmelding in goede orde hebben ontvangen. Vervolgens wordt je aanmelding in behandeling genomen en krijg je informatie over de vervolgactiviteiten, zoals een studieadviesgesprek en/of een kennismakingsdag. Ook sturen we je een uitnodiging voor het maken van een AMN-talentscan. Deze scan duurt ongeveer anderhalf uur en je krijgt vragen als: ‘Wie ben je?’ en ‘Wat zijn je sterke en zwakke punten?’ Deze scan is geen toelatingstest. Op basis van jouw resultaten gaan we samen kijken of de opleiding die je graag wilt volgen ook echt bij jou past. 

Als de opleiding niet kan doorgaan, laten we je dat op tijd weten. We kijken dan samen naar een mogelijk alternatieve opleiding.

Heb je in de tussentijd nog vragen? Bel dan met het Studentenservicepunt via (088) 26 20 900 of stuur een e-mail naar: 

mboadministratie@zone.college (Almelo, Deventer en Doetinchem)
admhardenberg@zone.college (Hardenberg)
admzwolle@zone.college (Zwolle) 

Hoe zit het met de kosten?

De kosten van je BOL-opleiding bestaan uit: 

  • Lesgeld 
  • Kosten voor boeken en ander (digitaal) lesmateriaal
  • Kosten voor extra activiteiten en materiaal

Lesgeld
Ben je op 1 augustus van het komende schooljaar 18 jaar of ouder? Dan betaal je lesgeld aan de DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) van het ministerie van OC&W. Voor het studiejaar 2024-2025 is het lesgeld € 1.419,-. Het lesgeld wordt jaarlijks vastgesteld. Meer informatie over studiefinanciering en lesgeld vind je op de website van DUO.

Boeken en (digitaal) lesmateriaal
Op onze praktische informatiepagina lees je alles over het bestellen van leermiddelen en kun je zien welke boeken en licenties je in een studiejaar nodig hebt. Voor het bestellen van deze middelen werkt Zone.college samen met MBOwebshop.nl. Daar staan ook de kosten vermeld. Soms heb je aanvullend lesmateriaal nodig. In zo’n geval bestelt de opleiding dit lesmateriaal. De betaling loopt dan via Zone.college. Wil je meer weten over het bestellen van lesmateriaal? Kijk dan hier.

Extra activiteiten en materiaal
Houd naast de kosten voor boeken rekening met mogelijke kosten voor extra activiteiten, zoals een excursie, schoolkamp of festiviteit. Deze activiteiten vallen niet onder het verplichte schoolprogramma en je kiest zelf of je eraan wilt deelnemen. 

Tijdens je opleiding maak je gebruik van een laptop. De kosten voor de aanschaf van de laptop zijn voor eigen rekening, omdat het een leermiddel is. Op de pagina Laptops reiken we je opties aan voor de aanschaf van je laptop. Soms heb je ook te maken met kosten voor (werk)kleding en/of andere materialen. De opleiding informeert je over deze aanvullende kosten. 

Tegemoetkoming van schoolkosten
Het is mogelijk om een vergoeding te krijgen voor het verplichte lesmateriaal. We adviseren je contact met debiteurenadministratie op te nemen, debiteuren@zone.college / 088-2620700, dan kijken we samen of je in aanmerking kunt komen voor de regeling Tegemoetkoming Studiekosten.

Meer vragen?
Heb je nog vragen over de schoolkosten? Bekijk onze veelgestelde vragen pagina waar we een overzicht gemaakt hebben met antwoorden op de meest gestelde vragen. Je kunt er de schoolkostenbrief lezen en het schoolkostenbeleid raadplegen. Of neem contact op met de debiteurenadministratie via debiteuren@zone.college / 088-2620700.

Schoolgids, studiegids en examenplan

We hebben de belangrijkste documenten verzameld op de volgende webpagina’s:

Studie in cijfers

Ben jij benieuwd wat je kansen op werk zijn, hoe tevreden studenten zijn over deze opleiding, welk percentage studenten slaagt binnen de gestelde studieduur en wat het gemiddelde startsalaris is? Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven SBB zette het voor je op een rij, in opdracht van het ministerie van OCW en met medewerking van JOB, LAKS, FNV Jong, CNV Jongeren, onderwijs en bedrijfsleven. De onderstaande studiebijsluiter geeft informatie over de kansen op de huidige arbeidsmarkt voor dat jaar. Interessante cijfers, die wij graag met je delen!

Is een BBL-opleiding geschikt voor mij?

De BBL (Beroeps Begeleidende Leerweg) is een combinatie van leren en werken. Voor een BBL-opleiding moet je een baan hebben bij een leerbedrijf dat erkend is door SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven). Door die erkenning weet je zeker dat je het vak bij dat bedrijf goed in praktijk kunt leren. De wettelijke urennorm is een baan voor minimaal 16 uur per week. Wij adviseren een baan in de sector van je opleiding voor minimaal 21 uur per week.

De BBL-opleiding Medewerker voeding en technologie is een maatwerktraject. Het opleidingsprogramma bestaat uit kennisworkshops,  e-learnings, examentraining en je krijgt coaching op de werkplek. We bieden deze opleiding als incompany opleiding voor een groep medewerkers uit hetzelfde bedrijf. Het is ook mogelijk om de opleiding individueel te volgen, samen met medewerkers uit andere voedingsbedrijven.

De opleiding duurt twee jaar.

Wat leer ik tijdens deze BBL-opleiding?

Tijdens deze opleiding tot medewerker Voeding en technologie leer je hoe je voedsel op een veilige en hygiënische manier bereidt en verpakt. Tijdens je werk is het bewaken van de kwaliteit erg belangrijk.

Inhoud

  • Procestechniek en productbereiding
  • Producttechnologieën Zuivel, Vlees, Groente – Fruit en Aardappelen, Brood en/of Banket
  • Grondstoffen, ingangscontrole en opslag
  • Hygiëne en voedselveiligheid
  • Kwaliteit, kwaliteitscontroles en oorzaken productafwijkingen
  • Houdbaarheid en wat heeft daar invloed op
  • Verpakken en etiketteren
  • Veilig werken (mens en machines)
  • Samenwerken
  • Loopbaan en burgerschap
  • Taal en rekenen
  • 2 keuzedelen (bijvoorbeeld Duurzaamheid, Techniek, Verpakken)

Bij deze BBL-opleiding bieden we maatwerk. Je krijgt kennisworkshops (vakinhoudelijk), e-learnings, examentraining voor taal en rekenen en coaching op de werkvloer.

Samen met jou zorgen we ervoor dat het programma goed past bij je past.

Werken, geen stage

De praktijkervaring doe je op tijdens je werk. Hiervoor heb je voor minimaal 21 uur per week een baan bij een bedrijf dat is erkend door de SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven). Tip: kijk op www.stagemarkt.nlof het bedrijf waar je werkt ook inderdaad erkend is. 

Na de opleiding

Na de opleiding ben je gediplomeerd medewerker Voeding en technologie. Wil je verder studeren, dan ben je toelaatbaar voor een opleiding op niveau 3. Wij bieden de opleiding Vakbekwaam medewerker Voeding & technologie.  Naast je werk is het ook mogelijk om aanvullende cursussen te volgen.

Begeleiding

Bij Zone.college vinden we de persoonlijke ontwikkeling van onze studenten belangrijk. Naast aandacht voor je kennis en vaardigheden hebben we oog voor je sociaalemotionele ontwikkeling. Ons doel is iedereen een passende onderwijsplek te bieden, zodat ook jij de opleiding die je hebt gekozen met succes kunt afronden. De docent zal je regelmatig bezoeken op je werkplek.

Start, inschrijving en toelating

We bieden deze opleiding als incompany opleiding voor een groep medewerkers uit hetzelfde bedrijf. Een voordeel van een incompany opleiding is dat de startdatum samen met de opdrachtgever kan worden bepaald. Het aanmeldproces loopt via de werkgever.

Het is ook mogelijk om de opleiding individueel te volgen, samen met medewerkers uit andere voedingsbedrijven. Er zijn meerdere instroommomenten per jaar, bij aanvang van een nieuwe module. Inschrijven voor het individueel volgen van dit BBL-maatwerktraject kan via de knop ‘aanmelden’ bovenaan deze pagina.

Wettelijke toelatingseisen: 

  • Entree-opleiding/niveau 1, of 
  • Vmbo BBL, KL, GL of TL, of 
  • Mavo, of
  • overgangsbewijs klas 3-4 havo/vwo

Voor toelating tot een BBL opleidingen moet je op 1 augustus (bij aanvang van de opleiding) de leeftijd van 16 jaar bereikt hebben of na afronding van de basisschool vier schooljaren hebben doorlopen. Bij de start van deze opleiding (uiterlijk voor 1 oktober) moet er een getekende BPV-overeenkomst aanwezig zijn. Kijk voor meer informatie over een BPV-bedrijf in de BPV-informatiegids die je vindt bij overige documenten op deze pagina.

Aanmelden
Zodra wij jouw aanmelding binnen hebben, sturen we je een ontvangstbevestiging. Zo weet je dat we je aanmelding in goede orde hebben ontvangen.  Je ontvangt een uitnodiging voor het maken van een AMN-talentscan. Deze scan duurt ongeveer anderhalf uur. Naast een taal- en rekentest krijg je vragen als: ‘Wie ben je?’ en ‘Wat zijn je sterke en zwakke punten?’ Deze scan is geen toelatingstest. Op basis van jouw resultaten gaan we samen kijken of de opleiding die je graag wilt volgen ook echt bij jou past. 

Heb je in de tussentijd nog vragen? Bel dan met het Studentenservicepunt via (088) 26 20 900 of stuur een e-mail naar: 

mboadministratie@zone.college (Almelo)

Hoe zit het met de kosten?

De kosten van je BBL-opleiding bestaan uit: 

  • Cursusgeld 
  • Kosten voor lesmateriaal en coaching
  • Laptop en evt. werkkleding en -schoenen

Cursusgeld
Ben je op 1 augustus van het komende schooljaar 18 jaar of ouder? Dan betaal je cursusgeld aan Zone.college. De hoogte van het wettelijk cursusgeld is voor een BBL-opleiding afhankelijk van het niveau van de opleiding. Het cursusgeld voor het studiejaar 2024-2025 is voor niveau 1 en 2 € 295,- en voor niveau 3 en 4 € 715,-. De bedragen worden jaarlijks vastgesteld. Meer informatie over het lesgeld vind je op de website van DUO.

Kosten voor lesmateriaal en coaching
Voor deze opleiding wordt lesmateriaal op maat ontwikkeld. Dit lesmateriaal wordt gedurende de opleiding verstrekt.

Tegemoetkoming van schoolkosten
Voor een BBL-opleiding bestaat vanuit de overheid geen tegemoetkoming in de studiekosten. De werkgever kan wel in aanmerking komen voor belastingvoordeel. Kijk op onze pagina voor meer informatie over mogelijke subsidies en belastingvoordeel.

Meer vragen?
Heb je nog vragen over de schoolkosten? Bekijk onze veelgestelde vragen pagina waar we een overzicht gemaakt hebben met antwoorden op de meest gestelde vragen. Je kunt er de schoolkostenbrief lezen en het schoolkostenbeleid raadplegen. Of neem contact op met de debiteurenadministratie via debiteuren@zone.college / 088-2620700.

Schoolgids, studiegids en examenplan

We hebben de belangrijkste documenten verzameld op de volgende webpagina’s:

Studie in cijfers

Ben jij benieuwd wat je kansen op werk zijn, hoe tevreden studenten zijn over deze opleiding, welk percentage studenten slaagt binnen de gestelde studieduur en wat het gemiddelde startsalaris is? Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven SBB zette het voor je op een rij, in opdracht van het ministerie van OCW en met medewerking van JOB, LAKS, FNV Jong, CNV Jongeren, onderwijs en bedrijfsleven. De onderstaande studiebijsluiter geeft informatie over de kansen op de huidige arbeidsmarkt voor dat jaar. Interessante cijfers, die wij graag met je delen!

Beroepen

Met de opleiding voeding & technologie niveau 2 kun je aan de slag als:

  • Procesregelaar
  • Productiemedewerker in de foodindustrie
  • Operator
  • Inpakmedewerker