Bedrijfsleven actief bij keuzedeel 'Dak- en Gevelgroen'

Waar kun je beter leren dan in de praktijk? Zone.college werkt daarom met een lesvorm waarbij studenten ervaren hoe het er in de beroepspraktijk aan toe gaat: praktijk-rijk leren. Eén van de manieren om studenten kennis te laten maken met de praktijk is door een bedrijf een deel van de opleiding te laten verzorgen. Zo ook in de mbo-opleiding Tuin & Landschap van Zone.college. Steven Sanders, vestigingsleider bij de Koninklijke Ginkel Groep Oost-Nederland, heeft namelijk het nieuwe keuzedeel ‘Dak- en Gevelgroen’ in Almelo verzorgd.

Tijdens het keuzedeel maakten laatstejaars studenten Tuin & Landschap (niveau 2, 3 en 4) kennis met het beplanten van gevels en daken. Er is ingegaan op wat er komt kijken bij het realiseren en onderhouden van groene gevels en daken en welke materialen daarvoor beschikbaar zijn. Studenten hebben ook les gekregen over het belang van veiligheid. “Want zeker als je op een dak aan het werk bent, is veiligheid heel belangrijk,” benadrukt Steven Sanders.

Naast de theorielessen die Steven zelf verzorgde, zijn er ook gastsprekers van andere bedrijven langs geweest. De gastsprekers hebben de studenten over verschillende onderwerpen verteld: het realiseren en onderhouden van schuine vegetatiedaken, het toepassen het heesters en bomen op leefbare daken en balkons en het toepassen van verschillende soorten substraten. “Op deze manier heb ik geprobeerd om ook het theoriedeel interessant en afwisselend te houden,” zegt Steven, “zodat ze niet alleen maar naar mij hoefden te luisteren.”

De opgedane kennis hebben studenten ook toegepast in de praktijk door (mee) te werken aan projecten. Zo hebben ze bij Niverplast in Nijverdal geoefend met aangelijnd werken. Ook hebben de studenten een aantal demo’s gebouwd van drie soorten opbouwsystemen van een vegetatiedak.

Tiny Office

Studenten kregen tijdens het keuzedeel ook de opdracht om een groen dak te realiseren op het Tiny Office op het schoolterrein van Zone.college Almelo. In dit project kwamen theorie en praktijk mooi samen. De studenten moesten namelijk eerst een plan van aanpak maken: een schets, technische doorsnede en begroting. Dat deden ze op basis van wat ze in de theorielessen leerden. Vervolgens hebben ze het vegetatiedak daadwerkelijk gerealiseerd. Hierbij werd aandacht besteed aan veilig werken. Voordat ze het dak op mochten, hebben ze eerst een randbeveiliging geplaatst.

Waardevol voor studenten én bedrijfsleven

Steven vindt praktijk-rijk leren erg belangrijk voor studenten. “De ervaring van het bedrijfsleven moet naar school komen, in plaats van dat alles uit boeken wordt geleerd. Natuurlijk moeten studenten eerst de theoretische kennis hebben voordat ze het kunnen toepassen. Maar ervaring opdoen in de praktijk is heel waardevol voor ze.” Ook voor het bedrijfsleven kan het volgens Steven waardevol zijn. “Voor ons, en andere hoveniersbedrijven, is het belangrijk dat we mensen aannemen die weten waar ze het over hebben en enthousiast zijn over ons vak. Zodat we ons samen kunnen inzetten voor een beter, groener en leefbaarder klimaat, want daar streven we naar.”

Inmiddels is het keuzedeel ‘Dak- en Gevelgroen’ afgerond. De reacties van de studenten op dit nieuwe keuzedeel waren positief. Ook Steven vond het leuk om het te mogen verzorgen: “Ondanks dat er veel tijd in gaat zitten, vind ik het voor herhaling vatbaar!”

Steven Sanders

 

Projecten waar de studenten aan gewerkt hebben