Biologische bescherming in de kas van Teelt & technologie

In de kassen van de mbo-opleiding Teelt & technologie in Zwolle zijn studenten verantwoordelijk voor de gerbera’s, paprika’s en potplanten. Studenten Josse, Roy en Jelle zijn verantwoordelijk voor de paprika’s, die in december geplant zijn.

In opdracht van het bedrijfsleven voeren ze verschillende proeven bij de paprika’s uit. We kweken hierbij zoveel mogelijk geïntegreerd. Dit wil zeggen dat we plaaginsecten bestrijden met behulp van biologische bestrijders, net zoals dat in de Nederlandse tuinbouw volop gebeurt. Op maandag hebben de studenten een projectdag en dat is de dag die ze gebruiken om te scouten. Scouten is zoeken naar plagen en biologische bestrijders. Aan de hand van de scout-gegevens kijken ze naar het evenwicht in de kas tussen de plaaginsecten en biologische bestrijders en of ze biologische bestrijders moeten inzetten.

De studenten geven aan dat er op dit moment een prima evenwicht in de kas is. Het was in het begin van de teelt even spannend. Even leek het erop dat de trips (een heel vervelend insect) de overhand zou krijgen. Door snel ingrijpen van de studenten, met een extra levering biologische bestrijders is deze plaag nu volledig onder controle. Bij het telen zonder gewasbeschermingsmiddelen is scouten erg belangrijk. Niet alleen bij de paprika’s, maar bijvoorbeeld ook bij het telen van komkommers. Voor de paprika’s stonden er komkommers in de kas en ook hier hoefden studenten, door goed te scouten, niet in te grijpen met gewasbeschermingsmiddelen. En dat vinden wij heel belangrijk en hier zetten onze studenten zich graag voor in!