De beste bloemkunstenaar

Creativiteit, vakkennis, inzicht in kleur, technische vaardigheden en vormgevingsprincipes. Zomaar wat skills die kunnen zorgen voor de winst tijdens de voorronde van de vakwedstrijd Bloem & Design. Op dinsdag 12 november doen 25 studenten van onze opleiding Bloem & design mee aan de voorronde in de Lebuïnuskerk in Deventer. De winnaar kwalificeert zichzelf voor de regionale skills in januari bij Aeres Velp. Begin maart 2020 is de landelijke finale en wordt bepaald wie het beste is in het vak van de bloemkunst.

Kerstshow finale
De deelnemers krijgen drie opdrachten waarvan ze er twee thuis kunnen voorbereiden. Ze moeten bijvoorbeeld een arrangement maken aan de hand van een moodboard en een hangend stuk. De derde opdracht is een verrassingsopdracht die de deelnemers pas in de kerk kunnen maken. In de kerk krijgen de deelnemers vijf uur de tijd om hun arrangementen klaar te maken. Op 13 november is er een grote kerstshow voor vakgenoten en beoordeelt een erkende groep examinatoren de opdrachten. Voormalig student en deelnemer aan de WK Skills Carline Refuge maakt, samen met docent Dick van der Neut, de winnaar bekend. Carline heeft het zelf heel ver geschopt tijdens de Skills. Ze werd tiende tijdens de WK Skills in Kazan en behaalde de medal of excellence voor een bovengemiddelde prestatie.

Skills
Skills Heroes zijn vakwedstrijden voor het mbo. Studenten kunnen in de circa 50 jaarlijkse wedstrijden hun skills laten zien. Van apothekersassistent tot cyber security, van mediavormgever tot verpleegkundige. Alle vakgebieden komen aan bod.

Van voorronde naar the finals
Skills Heroes gaat altijd van start met een wedstrijd op school, of op een externe locatie in het geval van Bloem & design. In deze voorronde wordt gekeken welke studenten de beste schoolscore behalen. Daarvoor zijn vakskills én soft skills belangrijk. De winnaar(s) van de voorrondes mogen deelnemen aan de kwalificatiewedstrijden. Daarin strijden zij tegen studenten van andere mbo-instellingen. Deze wedstrijden vinden plaats op diverse mbo-instellingen in het land. De winnaars van de kwalificatiewedstrijden gaan door naar de nationale finale. Deze vindt plaats tijdens het grootste mbo-evenement van Nederland, Skills The Finals. In de finale wordt bepaald wie zich nationaal kampioen mag noemen in zijn/haar vakgebied!