Dingen die je echt moet weten over Het Groene Lyceum

Het Groene Lyceum bestaat inmiddels meer dan 12,5 jaar en kun je volgen op verschillende locaties in Nederland. Ook bij Zone.college zijn er de afgelopen jaren al veel leerlingen afgestudeerd en doorgestroomd naar het hbo. Maar toch is Het Groene Lyceum nog lang niet bij iedereen bekend. Er zijn bijvoorbeeld vragen over de opleidingsduur, de vakken en doorstroommogelijkheden. Wij zetten de belangrijkste weetjes over Het Groene Lyceum graag voor je op een rij. Lees je mee?

#1 | Voor wie is Het Groene Lyceum?
Het Groene Lyceum is er voor leerlingen die havo aankunnen en graag praktisch bezig zijn. Als je van jouw basisschool een advies hebt met havo erin (TL/havo, havo of havo/vwo) dan kan Het Groene Lyceum iets voor jou zijn.

# 2 | Hoe lang duurt Het Groene Lyceum?
Het Groene Lyceum bereidt je in zes jaar voor op een hbo-opleiding. Na zes jaar hard werken heb je een vmbo-diploma (GL/TL) en een mbo-diploma (niveau 4 (Manager retail)) op zak. Daarmee kun je eenvoudig doorstromen naar het hbo.

Maar…. heb jij de capaciteiten om sneller door de leerstof te gaan? Dan kun je Het Groene Lyceum in overleg ook sneller afronden. En heb je meer tijd nodig? Dan passen we het traject ook aan. Je leert dus in het tempo dat het beste bij je past.

# 3 | Leer je alleen digitaal of werk je ook met gewone leerboeken?
Bij Het Groene Lyceum leren we uit ‘echte’ boeken en werken we ook digitaal. Je hebt een eigen device, waar je alle lesstof en veel digitale boeken vindt.  Zo heb je alle informatie altijd en overal bij de hand.

# 4 | Welke vakken krijg in Het Groene Lyceum?
In het eerste leerjaar van Het Groene Lyceum krijg je vakken als Nederlands, Engels, Wiskunde en Natuurkunde. Daarnaast zijn er ‘groene vakken’, waarmee je kennismaakt met techniek, voeding, bloemen, planten en dieren. De vakken worden veelal gegeven op havoniveau en zijn een combinatie van denken en doen, van theorie en praktijk.

# 5 | Hoeveel praktijk krijg ik in een lesweek?
Het Groene Lyceum is een combinatie van denken en doen, van theorie en praktijk. Je hebt echte praktijkvakken met techniek, voeding, bloemen, planten en dieren. In deze praktijkvakken komt ook de theorie terug. Denk aan het berekenen van de hoeveelheid voer voor de konijnen in het dierverblijf of de verkoopprijs van een boeket. Maar ook bij de theorievakken worden voorbeelden uit de praktijk gebruikt. Bijvoorbeeld hoe het staat met de duurzaamheid op school. Daarnaast zijn er verschillende projecten, waarbij je aan de slag gaat met opdrachten in de praktijk. Wat dacht je van het organiseren van een sponsorloop of het ontwikkelen van een blote-voeten-pad. In de hogere leerjaren loop je ook stage en dat zit natuurlijk boordevol praktijk!

# 6 | Krijg ik een havo-diploma?
Nee. Na Het Groene Lyceum heb je 2 diploma’s: een vmbo diploma (GL/TL) en een mbo-diploma (niveau 4 (Manager Retail)). Daarmee kun je eenvoudig doorstromen naar het hbo, binnen en buiten de groene sector.

# 7 | Welke hbo-opleidingen zijn in trek na Het Groene Lyceum?
Nu kiezen voor Het Groene Lyceum en daarna voor het hbo is een slimme zet. Je kunt met Het Groene Lyceum (waarmee je dus een vmbo-diploma (GL/TL) en mbo-diploma (niveau 4) haalt) naar al het hbo binnen en buiten het groen. Oud-studenten kozen voor heel verschillende richtingen in het hbo. Van makelaardij tot verpleegkunde en van diermanagement tot beeldende kunst.

# 8 | Hoe is de voorbereiding op het hbo geregeld?
In Het Groene Lyceum is er veel aandacht voor competenties en vaardigheden, zoals samenwerken, onderzoeken, plannen, communiceren en presenteren. Zo bereiden we je voor op een goede start in het hbo. En volgens onze leerlingen is Het Groene Lyceum de ideale voorbereiding op het hbo. Het combineert vakkennis met veel praktijkervaring. En doordat je veel projectmatig werkt, leer je al vroeg plannen en organiseren. Allemaal zaken die in het hbo zeker van pas komen.

# 9 | En wat als Het Groene Lyceum toch niet bij mij past?
Dan kun je (na overleg met je persoonlijke coach) in of na het eerste leerjaar overstappen naar het vmbo. Je kunt na het vierde leerjaar, wanneer je je vmbo-diploma GL/TL hebt gehaald, ook kiezen voor een andere mbo-opleiding buiten Het Groene Lyceum. Op deze manier blijf je doen wat het beste bij je past.

#10 | Wanneer past Het Groene Lyceum bij mij?
Het Groene Lyceum is iets voor jou als je capaciteiten voor havo hebt en houdt van aanpakken. Zelfstandig werken, maar ook samenwerken gaat je goed af. Ook durf je verantwoordelijkheid te nemen en natuurlijk heb je feeling met een groene, duurzame omgeving. Jouw doel? Na zes jaar doorstromen naar een hbo-opleiding, binnen of buiten het groen.

Wil jij nog meer weten over Het Groene Lyceum? Kom dan naar onze open dag. Op deze pagina vind je een locatie bij jou in de buurt. Maar je kunt natuurlijk ook nog even de video bekijken.