Droombaan in beeld: dierverzorger bij Ouwehands Dierenpark Rhenen

Dierverzorger zijn in één van Nederlands bekendste dierenparken; wie wil dat nou niet? Paula Buit volgde de opleiding Wildlife aan het Zone.college in Zwolle en werkt al een tijdje als dierverzorger bij Ouwehands Dierenpark. Ze is zelfs de bedenker van de fidget spinner voor gorilla’s. Zij deelde haar verhaal over deze droombaan met ons.

“In 2017 haalde ik mijn diploma Wildlife. Mijn laatste stage liep ik bij Ouwehands Dierenpark. Op vrijdag had ik mijn laatste stagedag en de maandag daarop kon ik gelijk beginnen als dierverzorger. Inmiddels werk ik op de afdeling hoefdieren. Ik werk hier met onder andere giraffen, zebra’s, stokstaartjes en struisvogels. Enorm leuk!”

Een fidget spinner voor gorilla’s; hoe zit dat?

Ouwehands Dierenpark kwam in het nieuws omdat zij een fidget spinner plaatsten in het buitenverblijf van de gorilla’s. Een succesvolle actie, die bedacht is door Paula. “Tijdens mijn stage heb ik ook geholpen bij de gorilla’s. Ik wilde graag iets nieuws bedenken voor de gorilla’s; iets voor in hun verblijf. Op dat moment was de fidget spinner enorm populair bij kinderen. Dit zette mij aan het denken. Nadat ik verschillende tekeningen had gemaakt, was daar uiteindelijk de definitieve tekening van een levensgrote fidget spinner. Samen met collega’s zocht ik materiaal uit om de spinner te bouwen. En nu staat de fidget spinner in het buitenverblijf van de gorilla’s.”

Het succes van de fidget spinner

Ouwehands Dierenpark plaatste een filmpje op Facebook, waarop te zien is hoe de gorilla’s spelen met de fidget spinner. Het filmpje werd al snel opgemerkt door de media. “Het filmpje was een enorm succes. Zowel landelijke als regionale pers plaatsten het filmpje. Het was te zien op Nu.nl, Hart van Nederland en RTV Utrecht, echt supergaaf!” Maar niet alleen in de media was de fidget spinner een groot succes. Ook de gorilla’s zijn niet meer weg te slaan bij het speelgoed. “Nadat we de fidget spinner in het verblijf hebben geplaatst, heb ik samen met collega’s gekeken hoe de gorilla’s reageerden. Ze kwamen één voor één voorzichtig even kijken, maar gingen daarna ook weer snel weg. Na een tijdje kwamen ze erachter dat er eten in de fidget spinner zat. Ze gingen ermee spelen en bezoekers riepen: ‘He, dat lijkt wel een fidget spinner, heel gaaf!’ Zelf vond ik het ook heel leuk dat collega’s van verschillende afdelingen naar mij toe kwamen om te vertellen dat ze het op het nieuws hadden gezien en hoe gaaf ze het vonden. Een super geslaagde actie!”

Onderscheiden, creatief en vernieuwend

De fidget spinner is een mooi voorbeeld van een onderscheidend, creatief en vernieuwend concept. En dat is volgens Paula hard nodig in deze sector. “Vernieuwende ideeën zijn altijd nodig. Zeker dieren als gorilla’s, die een hoge intelligentie hebben, moet je blijven stimuleren. Daarom bieden we iedere dag verrijking aan de gorilla’s. Veel van deze verrijking kunnen we hergebruiken of opnieuw gebruiken. Zo ook de fidget spinner. Deze kunnen we vullen met ander eten. Na een aantal keer snappen de gorilla’s natuurlijk hoe het werkt. Daarom moeten we blijven vernieuwen en ze iedere keer weer opnieuw stimuleren positief te denken en weten te prikkelen. Ik denk dat het positief stimuleren van de dieren één van de belangrijkste taken is van een dierverzorger. Als je je hiermee weet te onderscheiden, creatief en vernieuwend bent, dan kun je heel veel in deze droombaan!”