Duitse student loopt mee met de opleiding Groen, grond & infra

Florian Krüger (19) is een Duitse student die 3 weken meeloopt en -werkt in de mbo.zone van Zone.college Hardenberg. Hij loopt mee bij de opleiding Groen, grond & infra. Hij woont in Sandhagen en doet de opleiding Landwirt op de Berufschule Torgelow. Wat vindt hij van zijn ervaring bij Zone.college en wat is zijn indruk van Nederland? We stelden hem een paar vragen!

Wat vind je van je verblijf in Nederland?
“Ik ben heel goed opgevangen op Zone.college in Hardenberg en heb een heel fijn gastgezin. Ik heb al veel verschillende activiteiten gedaan: van agrarische werkzaamheden tot werkzaamheden in het grondverzet, erg leuk! Daarnaast ben ik gaan paintballen met klasgenoten, zijn we op excursie geweest naar Scania en hebben we een dagje gevaren in Giethoorn.”

Wat is het grootste cultuurverschil tussen Nederland en Duitsland? 
“Nederlanders zijn veel opener en duidelijker, maar ook erg vriendelijk en gastvrij. De boeren in Nederland zijn veel kleiner dan in Noordoost-Duitsland. Er wordt secuurder met de bodem omgegaan. De voorzieningen zijn redelijk gelijk.”

Hoe verschilt Zone.college met je eigen school?
“Zone.college in Hardenberg is groter dan mijn eigen school in Ferdinandstadt. Ik merk dat de opleiding Groen, grond & infra hier praktischer is ingericht. Zo wordt er veel in de praktijk geoefend en is er een technieklokaal. Dit doen we in Duitsland niet.”