Duurzame muurschildering siert gevel Zone.college Zwolle

Deze week is bij Zone.college Zwolle officieel de unieke, duurzame muurschildering onthuld, dat sinds april de gevel aan de Koggelaan siert. Het kunstwerk maakt de omgeving van Zone.college mooier en gezonder. ‘De muurschildering is namelijk gemaakt met lucht reinigende verf. We leveren zo ook een bijdrage aan het gezonder maken van de omgeving’, vertelt Chris Huijgen, locatiedirecteur. Samen met de kunstenaar Lonneke Schildert en begeleidend docent Jitte van Berkel, zette hij het kunstwerk nog eens in het zonnetje.

De muurschildering is een idee van Maik en Alec, leerlingen van Het Groene Lyceum. Zij hebben vorig schooljaar binnen het project Eco-Schools nagedacht over de vraag ‘Hoe kunnen we de school en de schoolomgeving duurzamer maken?’ Huijgen: “Leerlingen werkten in tweetallen verschillende ideeën uit, waarbij ook werd gekeken naar kosten en (duurzaamheids)opbrengsten. De ideeën, van de aanleg van een sedumdak tot nieuwe producten voor de gezonde kantine, werden gepresenteerd aan het management van de school.

Het idee van de duurzame muurschildering werd uiteindelijk uitgekozen en uitgevoerd, omdat het ook voor de omgeving een meerwaarde heeft. Jitte van Berkel: ‘Het is een plaatje voor de school en de omgeving!’

Uniek ontwerp
De uitvoering heeft vanwege Corona wat langer op zich laten wachten. Maar in februari is Lonneke aan de slag gegaan met het maken van het ontwerp en in april was de daadwerkelijke uitvoering. Huijgen: “Het ontwerp laat zien waar Zone.college voor staat: een student die zich ontwikkelt binnen modern en inclusief groen onderwijs met de leidende gedachten van Zone.college ‘Samen kleuren wij de wereld groen!’ en ‘Je beste binnenste buiten halen’ erin verwerkt.”

“De leerlingen zijn super enthousiast over het ontwerp en mega trots dat ze dit gerealiseerd hebben. Wat begon als idee is nu daadwerkelijk uitgevoerd. Daar zijn ze blij mee”, vult Jitte aan.

Leerlingen denken mee
Ook dit schooljaar zijn leerlingen van Het Groene Lyceum actief met het project Eco-Schools, dat als doel heeft om te werken aan een duurzame leer- en werkomgeving. De eerste ideeën zijn inmiddels gepresenteerd en varieerden van meer watertappunten en tijdschakelaars op buitenlampen tot meer planten in lokalen en het inrichten van stille werkplekken voor leerlingen en studenten. Binnenkort wordt ook uit deze ideeën een project gekozen dat daadwerkelijk wordt uitgevoerd. Jitte: “Het is mooi om te zien dat binnen Zone.college leerlingen actief meedenken en werken aan het gezonder en duurzamer maken van de schoolomgeving.”