Expeditie Weiland geeft beeld vernieuwde opleiding

Vorige week is de video ‘Expeditie Weiland’ gelanceerd. In deze productie voeren studenten Veehouderij en Groen, grond & infra in 2 gemixte teams opdrachten uit van regionale ondernemers. De opdrachten, zoals ‘voer onze koe Jetske aan de hand van onder meer een conditiescore’ en ‘maak een bemestingsplan voor een akker’, passen goed bij de vernieuwde opleiding niveau 4, die sinds dit schooljaar op de locaties Almelo en Hardenberg wordt uitgevoerd.

‘Studenten volgen samen lessen over onderwerpen als ‘Oriëntatie op de sector’ en ‘Bodembeheer en telen van een gewas’. Ze leren zo van elkaar, maken kennis met andere branches en gaan elkaars werkveld beter begrijpen,’ vertelt Astrid Sportel, docent Veehouderij en betrokken bij de productie van Expeditie Weiland.

De video is een resultaat uit het RIF project, waarin wordt gewerkt aan de vernieuwde opleiding Veehouderij en Groen, grond & infra. Sportel: ‘Dit doen we door onderwijskundig dingen aan te pakken, de samenwerking te zoeken met het regionale bedrijfsleven en verbindingen tussen locaties en opleidingen te leggen. Maar we kijken ook hoe we de vernieuwde opleiding op een leuke manier voor het voetlicht kunnen brengen bij potentiele studenten.’

Van elkaar leren
‘Met Expeditie Weiland (inmiddels ruim 7000 keer bekeken op Facebook) willen we vierdejaars vmbo-leerlingen interesseren voor de vernieuwde opleiding en hen een beeld geven van hoe het in de opleiding reilt en zeilt. Samenwerken met bedrijven en samenwerken met studenten van andere opleidingen; daar draait het om. Door opleidingsonderdelen te combineren en samen te volgen leer je elkaars discipline en werkveld beter begrijpen. Hierdoor kun je je werk als agrariër of loonwerker uiteindelijk beter uitvoeren.’

De vernieuwde opleiding Veehouderij en Groen, grond & infra op niveau 4 wordt aangeboden op de locaties Almelo en Hardenberg. Komend schooljaar wordt het ook ontwikkeld voor Doetinchem.