Farwick Groenspecialisten praktijklocatie voor Tuin & landschap

Farwick Groenspecialisten uit Enschede is sinds woensdag 14 april een officiële praktijklocatie van Zone.college. Studenten van de mbo-opleiding Tuin & landschap krijgen bij het bedrijf (of bij op projectlocaties van Farwick) de mogelijkheid om onderdelen van hun opleiding aan te leren. Zo heeft Farwick inmiddels een gastles gegeven over natuurbaden en hebben de studenten een kijkje genomen bij de realisatie van een natuurbad in Enschede. Met deze nieuwe praktijklocatie krijgt praktijk-rijk leren, 1 van de pijlers van het mbo-onderwijs binnen Zone.college, een kwalitatieve en concrete invulling.

‘We zijn blij met deze erkenning’, vertelt Eric Snippert van Farwick Groenspecialisten. De afgelopen periode heeft het bedrijf samen met docenten van Zone.college invulling gegeven aan de opdracht om studenten Tuin & landschap steeds meer in de praktijk te laten leren. Het gaat dan onder meer over onderwerpen, zoals het aanleggen en onderhouden van beplantingen en gazons. Maar ook nieuwe en complexere thema’s, zoals natuurbaden en daktuinen, komen aan de orde.

Win-win situatie
‘Studenten zullen bij ons bedrijf gastlessen krijgen en samen met onze medewerkers aan de slag gaan bij projecten in de regio. Hiermee krijgen ze een beeld van de diversiteit van onze werkzaamheden. We zien dit als een win-win situatie. Voor onze medewerkers is het een uitdaging om studenten uitleg te geven en te begeleiden bij de werkzaamheden. De studenten krijgen de meest actuele kennis en kneepjes van het vak toegelicht. Samen werken we zo aan de verdere professionalisering van het groenvak, iets waar we erg trots op zijn.’

Waardevol
‘Het is voor studenten leuker, waardevoller en afwisselender om buiten de schoollocatie kennis op te doen en aan de slag te gaan,’ vertelt Edwin Vos, docent Tuin & landschap. ‘Een presentatie door een ondernemer of een bezoek aan een project is leuker dan een les in een klaslokaal. We streven er naar dat studenten minimaal 2 dagen in de week in de praktijk aan de slag zijn.’

Het praktijk-rijk leren is een belangrijke pijler in het onderwijs van Zone.college en zorgt er voor dat er binnen opleidingen aandacht is voor de expertise van het bedrijfsleven en biedt studenten de mogelijkheid om mee te werken aan projecten in de echte beroepspraktijk. ‘Telkens is er overleg tussen de bedrijven en docenten over de invulling van het praktijk-rijk leren, waarbij we afhankelijk zijn van het seizoen en geschikte projecten’, vertelt Edwin Vos.

Uitreiking bord praktijklocatie door docent Chantal ter Steege (links docent Zone.college) aan Han Farwick (rechts eigenaar Farwick Groenspecialisten
Uitreiking bord praktijklocatie door docent Chantal ter Steege (links docent Zone.college) aan Han Farwick (rechts eigenaar Farwick Groenspecialisten).

Nog meer locaties
De komende weken ontvangen ook andere groenbedrijven het predicaat ‘praktijklocatie’. Het gaat om Donker Groen uit Hengelo, Grootgroener uit Wierden, Vossebeld uit Oldenzaal en Boomkamp Groenbedrijven uit Hengelo. Met deze bedrijven werkt Zone.college de komende jaren aan de ontwikkeling en invulling van haar mbo-opleidingen Tuin & landschap.

Zone.college biedt op de locaties Almelo, Doetinchem, Hardenberg en Zwolle de opleiding Tuin & landschap aan. De werkgelegenheid voor de studenten is uitermate goed te noemen. Van de studenten die dit jaar met een diploma de opleiding verlaten heeft het grootste deel nu al een betaalde baan bij een hoveniers- of groenvoorzieningsbedrijf. Komend jaar starten er ruim 100 studenten met de opleiding. Aanmelden voor een mbo-opleiding kan nog steeds. Ook voor zij-instromers biedt Zone.college veel (gesubsidieerde) opleidingsmogelijkheden.