Groene bedrijven openen deuren voor kennismaking met opleiding en beroep

Op vrijdag 19 maart 2021 openen 3 bedrijven in de regio Hardenberg de deuren voor een unieke kennismaking met de mbo-opleidingen Veehouderij, Groen, grond & infra (Loonwerk), Dierverzorging & Veehouderij (niveau 2) en Tuin & landschap. Met een zogenaamde ‘drive through’, een initiatief van Zone.college Hardenberg in samenwerking met de bedrijven, bieden ze geïnteresseerden de mogelijkheid om fysiek kennis te maken met de mbo-opleidingen en de bijbehorende beroepen.

Op de 3 locaties staan docenten en studenten van de verschillende mbo-opleidingen klaar om te vertellen over stages, praktijklessen, theorielessen en excursies. De ‘drive through’ wordt binnen de geldende coronamaatregelen georganiseerd. De gesprekken vinden veelal plaatst vanuit de auto en deels via rondleidingen op locatie. Een voordeel van de ‘drive through’ is uiteraard de fysieke kennismaking. Bezoekers kunnen ‘in het echt’ betrokkenen van de opleiding spreken in plaats van online. Alle bezoekers krijgen naar afloop informatie mee over de opleidingen en het bedrijf.

De bedrijven die meewerken aan de 1e drive through in Hardenberg zijn Zuivelboerderij Deterd Oude Weme in Heemserveen, Loonbedrijf Tuin uit Balkbrug en Hoveniersbedrijf Dirk Meesters in Loozen. De ondernemers zijn ook actief betrokken bij de uitvoering van de opleidingen. Zo volgen studenten hier onderdelen van hun opleiding en werken ze mee aan de inhoud van de opleidingen.

De bedrijven openen hun deuren op verschillende tijden, zo kunnen bezoekers ook meerdere bedrijven bezoeken.

  • Zuivelboerderij Deterd Oude Weme (Sijsamaweg 3) in Heemserveen voor informatie over Veehouderij (niveau 3 en 4) en Dierverzorging & veehouderij (niveau 2). Deuren staan open tussen 18.00 en 20.00 uur.
  • Loonbedrijf Tuin (Zwolseweg 213) in Balkbrug voor informatie over Groen, grond & infra (niveau 2, 3 en 4). Deuren staan open tussen 16.00 en 19.00 uur.
  • Hoveniersbedrijf Dirk Meesters (Meester Brasweg 1) in Loozen voor informatie over Tuin & landschap (niveau 2 en 3, BBL). De deuren staan open tussen 16.00 en 18.00 uur.

Volgens de docenten is de ‘drive through’ een welkome afwisseling op alle online voorlichtingen van afgelopen jaar. De voorlichtingen werden dit jaar vanwege corona allemaal in een online jasje gegoten. Maar een persoonlijk gesprek, face-to-face, wordt door veel docenten en potentiele studenten en hun ouders/verzorgers als waardevol gezien.

Opleidingen in Hardenberg
Naast de opleidingen Veehouderij, Groen, grond & infra en Tuin & landschap biedt Zone.college in Hardenberg ook een aantal unieke opleidingen, zoals Varkenshouderij en de gecombineerde opleiding Dierverzorging & veehouderij (niveau 2). Beide opleidingen bieden goede kansen op werk en worden grotendeels in de praktijk aangeboden. Studenten kunnen in Hardenberg ook de opleiding Dierenartsassistent paraveterinair volgen. In alle opleidingen speelt de praktijk een belangrijke rol en met de toenemende aandacht voor natuur, duurzaamheid en voedselveiligheid biedt de groene sector (en de bijbehorende opleidingen) veel nieuwe banen.