“Ik heb het hier donders naar mijn zin”

Van sportleraar naar hovenier? Na een paar keer meelopen bij een hoveniersbedrijf maakte Kjeld (22) de overstap.  

Kjeld houdt van sporten. Daarom koos hij na het voortgezet onderwijs voor de opleiding Sport en Bewegen bij Drenthe College. Maar al snel besefte hij dat hij zichzelf niet als sportleraar zag werken. Kjeld: “Ik maakte de opleiding af, omdat het mij verstandig leek om een diploma te halen. Ondertussen keek ik alvast rond naar andere opties.” Via-via kreeg hij de kans om mee te lopen bij Groenmaat Hoveniers. Dat sprak hem aan: “Het is een heel afwisselend vak. De ene keer ben je met onderhoud bezig, de andere keer leg je bestrating aan, of een schutting of blokhut. En ik hou van werken met mijn handen en van buiten bezig zijn.”

Na zijn diplomering bleef hij bij Groenmaat werken. Zijn werkgever stimuleerde Kjeld om een hoveniersopleiding te volgen. Inmiddels is hij halverwege de BBL-opleiding Tuin & Landschap niveau 3. “Tegelijkertijd leren en werken is een goede combinatie”, vindt hij. Na zijn diploma hoopt hij nog lang bij Groenmaat te kunnen blijven werken. “Ik heb het daar donders naar mijn zin!”

Zijn tip aan mensen die aan een nieuwe opleiding willen beginnen: “Loop eerst ’s mee met een bedrijf. Dan merk je snel genoeg of het echt is wat je wilt.”

Binnen Zone.college kun je de BBL-opleiding Tuin & landschap volgen in Zwolle, Hardenberg, Doetinchem en Almelo. De BBL-opleiding (Beroeps Begeleidende Leerweg) is een combinatie van leren en werken. Naast je baan volg je één of twee dagen in de week lessen op school. Om een BBL-opleiding te doen, moet je een baan hebben bij een erkend leerbedrijf. Door die erkenning weet je zeker dat je het vak daar goed in praktijk kunt leren.