“Je kijkt over de schouder van de boer mee”

Zone.college biedt een bijzondere vorm van lesgeven waarin theorie en praktijk naadloos op elkaar aansluiten: praktijk-rijk leren. Het idee is dat studenten en docenten zoveel mogelijk ‘naar buiten’ gaan om te ervaren hoe het er bij echte bedrijven aan toe gaat. De principes van praktijk-rijk leren worden ook toegepast in de mbo-opleidingen Veehouderij van Zone.college. Zo is Varkenshouderij Huls in Silvolde een van de bedrijven waar studenten de praktijk leren kennen.

Varkenshouderij Huls is een vermeerderingsbedrijf met 1.300 zeugen en 2.500 vleesvarkens, vertelt directeur Ruud Huls. “Wij verkopen onze biggen aan Duitse afnemers hier kort over de grens. De biggen die overblijven na het laden, houden we zelf tot aan de slacht. Hiervoor hebben we twee jaar terug een tweede locatie met vleesvarkens gekocht. Naast de varkens hebben we ook een akkerbouwtak, we verbouwen zelf graan en mais en samen met een akkerbouwer aardappelen. Rond de boerderij hebben we blijvend grasland.”

Alle facetten van het bedrijf
De studenten Veehouderij van Zone.college leren bij Varkenshouderij Huls alle facetten van het bedrijf kennen, aldus Ruud. “De studenten komen hier één dag in de week. Ze lopen dan mee met mij of een collega en wij laten ze zien wat we zoal doen op een dag. Ze krijgen van alles te zien, zoals de dekstal, de kraamstal waar de biggen geboren worden, het controleren van de speenbiggen en vleesvarkens en het voeren van de dieren. Als de dierenarts of de voervoorlichter toevallig die dag langs komt, krijgen ze dat ook allemaal mee.”

Een dynamische wereld in de praktijk
Ruud vindt dat praktijk-rijk leren duidelijk iets toevoegt aan de lessen die op school worden gegeven. “De varkenshouderij is een dynamische wereld en er zijn ook steeds nieuwe ontwikkelingen. Het is heel lastig om dat in een klaslokaal allemaal goed over te brengen. Bij ons op het bedrijf zie je hoe het in de praktijk in zijn werk gaat. Je kijkt over de schouder van de boer mee, daar leer je het meest van. Het is ook afwisselend; we zijn hier met meerdere collega’s, dus de studenten hebben niet altijd met dezelfde persoon te maken. En voor mezelf vind ik het ook een mooie kans om jongelui enthousiast te krijgen voor het werken in de varkenshouderij. Dat is goed voor de sector!”