Maak kennis met Jeroen Elsman, de studentenambassadeur mbo van Zone.college

Jeroen Elsman, tweedejaars student aan de opleiding Voeding & technologie is de studentenambassadeur mbo van Zone.college. Hij vertegenwoordigt Zone.college tijdens de landelijke campagne ‘Mbo’ers Pakken Aan’. Waar mbo-studenten van verschillende scholen in Nederland door middel van challenges strijden om de titel Landelijke Ambassadeur mbo 2022-2023. Met de campagne wil de MBO Raad het mbo een gezicht geven en laten zien dat mbo-studenten met twee benen middenin de maatschappij staan.

 Hoog tijd om eens nader kennis met Jeroen te maken. We stelden hem een aantal vragen:

Je bent nu een tijdje ambassadeur van Zone.college. Hoe vind je dat?
Ik vind het heel leuk om de studentenambassadeur van Zone.college te zijn. Hierdoor heb ik al veel bijzondere dingen mogen doen. Zo heb ik onder andere minister Dijkgraaf ontmoet, tijdens zijn bezoek aan de school. De kennismaking met de minister was heel leuk. Hij stelde ook vragen over de instroom van vmbo naar mbo. Omdat ik dit uit eigen ervaring ken kon ik hier goed met hem over praten. Ik ben van vmbo bij toen nog AOC Oost overgegaan naar mbo bij Zone.college.

Met de minister heb ik het onder andere gehad over persoonlijke ontwikkeling. Dat dit zo belangrijk is. Bij Zone.college ligt de focus in het mbo vooral op wat je kunt worden en de nadruk ligt vooral op de toekomst, maar als je nog niet persoonlijk ontwikkeld bent dan kun je nog niet weten wat je in je verdere leven wilt gaan doen.

Wat heb je voor het ambassadeurschap al mogen doen?
Op 14 maart heb ik veel van de andere ambassadeurs leren kennen. Niet allemaal, want een aantal ambassadeurs had corona. We kregen tijdens de bijeenkomst verschillende workshops. Zo was er een workshop over het schrijven van een goede pitch. Hierbij heb ik geleerd welke kernwaarde voor mijzelf heel belangrijk is. Voor mij is dit eigenheid.

Waarom dit woord?
Je moet jezelf kunnen vertrouwen op wie je bent zodat je zelfontwikkeling stijgt. Tijdens de workshop kregen we de opdracht om binnen een paar minuten op te schrijven waar je voor staat en om een verhaal te bedenken om je doel te bereiken. Dit was wat ik heb opgeschreven:

Jezelf zijn, waarbij voel jij je fijn.
Wat maak je door, voel je overal wat voor.
Zoek je naar een prijs of breek je nog het ijs?
Staat jouw ontwikkeling voorop of zeg je tegen jezelf ho stop.
Eigenheid maakt wie je bent. Je hoeft jezelf niet te maken voor een ander.

Hoe heb je de bijeenkomsten voor mbo’ers pakken aan ervaren?
Tijdens de bijeenkomsten was er tussen de ambassadeurs veel saamhorigheid. We zitten er allemaal met hetzelfde doel en je hebt elkaar nodig. Het voelde veilig en vertrouwd. We konden tijdens de workshop vragen stellen en ik vond dat er een fijne sfeer was.

Wat heb je geleerd?
Ik ben er achter gekomen dat ik het lastig vind om teksten voor de video’s die we moesten maken voor ‘Mbo’ers pakken aan’ uit mijn hoofd te leren. Als ik het uit mijn hoofd leer zeg ik veel vaker eh. Als ik spontaan wat kan inspreken dan gaat het veel vloeiender. Als ik van te voren de richting van mijn verhaal weet dan maak ik er zelf wel een verhaal van en kom ik makkelijk uit mijn woorden.

Wat staat er nog op het programma voor ‘Mbo’ers pakken aan’?
We moeten nog één opdracht doen voor het ambassadeursgala op 16 mei en dat is de pitch maken. Die moet ik wel uitschrijven. Ik kan niet vertellen wat er in komt te staan, dat is een verrassing voor tijdens het gala. Ik maak deel uit van team midden. Wanneer ik de winnaar van team midden ben dan moet ik de pitch live voordragen in 1 minuut, dit doe ik dan samen met de winnaars uit team noord en zuid. De pitches van alle deelnemers worden sowieso online geplaatst. Omdat de organisatie van ‘mbo’ers pakken aan’ ook aangeeft dat de winnaar niet alles alleen kan. Soms heb je iemand anders die ergens beter in is en kunnen ze met behulp van de pitch zien wie waarin iemand goed is. De pitch is natuurlijk ook een visitekaartje van jezelf. Ik ga nog niet verklappen wat ik tijdens de pitch ga zeggen, maar ik kan al wel vertellen dat ik mezelf wil zijn en wil niet een gelikt verhaal vertellen.

Hoe schat jij je kansen in?
Tijdens de opnames heeft de jury punten gegeven en daar komt een dag favoriet uit. Aan het einde van de video wordt de dag favoriet als laatste genoemd. Ik weet wie in mijn groepje dag favoriet is geworden. Ik kan me niet uitlaten over wie dit is geworden. Daarvoor moet je even wachten tot dinsdag 12 april 16.15 uur als mijn video gedeeld wordt. Voor de strijd voor de landelijke ambassadeur kan ik op dit moment niets meer doen. Het is aan de jury om te bepalen welke drie deelnemers hun pitch tijdens het gala live mogen houden. Een van deze drie deelnemers wint en mag zich een jaar lang  ‘Landelijk Ambassadeur mbo’ noemen.

Wat is het leukste dat je tot nu toe hebt gedaan?
Eigenlijk alles bij elkaar. Ik zou nog wel meer voor Zone.college willen doen. Het probleem is het vinden van de tijd om alles te doen.

Wil je nog iets met ons delen?
Ik ben heel enthousiast over de open dagen van Zone.college. Ik vind dat ze goed verzorgd zijn en heel representatief zijn voor waar de opleidingen voor staan. Er wordt goed uitgelegd waar de opleiding voor staat en wat je kunt bereiken. Een verbeterpuntje is de voorlichting van de opleidingen die al snel vol zitten zoals bijvoorbeeld van Wildlife. Dat was één van de opleidingen waar ik naar heb gekeken en daar miste ik toen wat enthousiasme. 

Waar ben je de komende tijd druk mee?
Tot aan het gala hoef ik voor mbo’ers pakken aan niets meer te doen. Ik wil me nu inzetten voor de studentenraad. Bij het bezoek van de minister heb ik kennis gemaakt met mede studenten Jules en Daan, zij maken deel uit van de studentenraad. En zij hebben me hiervoor geënthousiasmeerd. Ik wil me graag inzetten om een goede studentenraad in Almelo op te zetten en wil zelf ook graag deel uitmaken van deze studentenraad.

Video’s
Wil je meer weten over de opdracht die Jeroen samen met vier andere mbo-studenten heeft uitgevoerd? De video van zijn opdracht gaat op 12 april, om 16.15 uur in première. Bekijk de video hier. De trailer van het mbo Ambassadeursgala bekijken? Kijk dan hier.