Koekel(o)eren

KIJK

Als ik later groot ben word ik….

Kapster, timmerman of buschauffeur. Sommigen van ons weten al hun hele leven wat ze willen worden. Maar dat geldt lang niet voor iedereen. Toch is het maken van een studiekeuze een van de belangrijkste beslissingen in een mensenleven. Daar kunnen leerlingen best wat hulp bij gebruiken.

Loopbaanoriëntatie en -begeleiding

Loopbaanoriëntatie en -begeleiding draagt bij aan een goede voorbereiding op een vervolgopleiding en de arbeidsmarkt. Om die reden zijn Zone.college, Staring College, Het Assink Lyceum, MaxX onderwijs en diverse ondernemersplatformen uit de gemeente Berkelland het samenwerkingsproject Koekel(o)eren gestart.

 

ERVAAR…

Koekel(o)eren.

Daar worden we allemaal wijzer van!

Koekel(o)eren helpt VMBO-leerlingen om zich een breder beeld te vormen van bedrijven en beroepen. Hoe gaat het er op de werkvloer aan toe? Welke beroepen zijn er binnen een bedrijf te vinden? Wat voor taken vinden leerlingen leuk en minder leuk? Waar liggen hun talenten?

LEER…

Kennismaken met beroepsbezigheden

In de onderbouw zijn leerlingen vooral op zoek naar wat ze willen, wie ze zijn, wat ze kunnen en wat er te koop is in de wereld; ook wat betreft beroepen. Bij Koekel(o)eren kunnen leerlingen individueel of in kleine groepjes kijken bij een willekeurig bedrijf en op die manier kennismaken met diverse beroepsbezigheden.

KIES!

Hoe werkt het precies?

Leerlingen Koekel(o)eren één dagdeel bij een bedrijf of instelling. Alle bedrijven zijn op de hoogte van de komst van de leerlingen en hebben hun bezoek voorbereid. Het bezoek duurt minimaal een uur; afhankelijk van het type bedrijf of instelling. Na afloop wordt de dag door leerlingen geëvalueerd.

Sectorbrede kijk

De school bepaalt welke leerlingen naar welk bedrijf gaan. Zo kunnen leerlingen terecht komen in een sector waar hun interesses al liggen. Het kan ook zijn, dat leerlingen bij een sector gaan Koekel(o)eren, waar ze (nog) niet zoveel mee hebben. Op die manier ontstaat een zo breed mogelijke kijk op sectoren en beroepskeuzes.