Leerlingen Het Groene Lyceum Twello organiseren benefietdiner voor het goede doel

Leren door denken en doen: dat staat centraal in Het Groene Lyceum van Zone.college. Dus niet alleen leren uit boeken, maar ook aan de slag in projecten en samen toewerken naar mooi eindresultaat. In Twello deden leerlingen van Het Groene Lyceum dit door samen een benefietdiner te organiseren voor een goed doel: KWF Kankerbestrijding. Het eindresultaat? De leerlingen hebben voor een prachtige avond gezorgd en daarmee 2.000 euro opgehaald.

Het benefietdiner werd georganiseerd in het kader van de Alpe d’Huzes. Eén van de leerlingen en een dochter van een van de coaches van het HGL deden daaraan mee. Elk jaar beklimmen duizenden mensen de Franse berg Alpe d’Huez om geld in te zamelen voor onderzoek naar kanker en naar verbetering van de kwaliteit van het leven van mensen met kanker. Een mooi doel, en dat vonden de leerlingen van Het Groene Lyceum ook.

Van A tot Z
Met het organiseren van zo’n benefietdiner is de voorbereiding erg belangrijk. Daar waren de leerlingen zich maar wat bewust van. Tijdens de projectlessen (4 keer 4 uur) gingen ze aan de slag. Het goede doel (KWF) en de manier waarop (benefietdiner) waren al besloten. Eerst werden de taken bepaald. Want wat moet er allemaal geregeld worden? Die taken werden daarna verdeeld over groepjes leerlingen. Er waren verschillende groepjes voor de organisatie, de aankleding, PR en marketing en het verzorgen van het menu. Toen konden de leerlingen aan de slag. Er is een website gemaakt met een QR-code voor de donaties. Er is een flyer met informatie gemaakt. Ook is er een promotievideo voor de deelnemende kinderen gemaakt. De leerlingen hebben actief gezocht naar sponsoren. Die sponsoren werden uitgenodigd voor het benefietdiner en gevraagd om te doneren. Het ‘kookgroepje’ ging aan de slag met het samenstellen van het driegangen menu en het ‘aankleedgroepje’ ging nadenken over de aankleding van de aula.

Een geslaagde avond
Na de voorbereiding kwam dan eindelijk de grote dag: de dag van het benefietdiner. De aula werd omgetoverd tot restaurant en in de keuken bereidde het kookgroepje het diner voor. De avond zelf wordt omschreven als ‘een prachtige avond, waarbij alle leerlingen schitterden op hun eigen plekje’. Van tevoren was al doel gesteld om 1.000 euro op te halen. Dat is ruimschoots gelukt; er is namelijk een bedrag van 2.000 euro opgehaald.

Projecten belangrijk voor Het Groene Lyceum
Dit project is een goed voorbeeld van het onderwijs binnen Het Groene Lyceum. Leren door denken en doen staat namelijk centraal. Dus niet alleen leren uit boeken, maar ook aan de slag in projecten en samen zorgen voor een mooi eindproduct.

Het Groene Lyceum is de praktische leerroute naar het hbo voor leerlingen met havo in het advies en die graag leren door denken én doen. Na zes jaar met veel theorie en praktijk hebben leerlingen een vmbo-diploma (GL/TL) én een mbo-diploma niveau 4 (Manager retail) op zak. Daarmee kunnen ze doorstromen naar het hbo, binnen en buiten het groen.