Leerwerktraject Donker Groen en Zone.college start op de Floriade

Zone.college werkt samen met Donker Groen aan leerwerktrajecten voor aankomende hoveniers. Donker Groen is in de winter gestart met een wervingscampagne voor medewerkers die zonder groenervaring een gedegen start willen maken als hovenier, inclusief baangarantie. De eerste groep bestaat uit 25 mensen, die begin mei bij Donker Groen zijn gestart. Waar anders dan op de Floriade kon het beste de eerste lesdag, op vrijdag 13 mei, gevierd worden.

 


Klaas Kiekebos (links op de foto) en Berend Pastoor (rechts op de foto), deelden taart uit aan de Switchers , als aftrap van het leerwerktraject.

 

Trots
Klaas Kiekebos, directeur markt en realisatie van Donker Groep: “Trots dat mensen bewust kiezen voor ons prachtige vak en zo willen bijdragen aan een gezonde leefomgeving.”
De medewerkers volgen de VHG branche-opleiding Aankomend Hovenier.
Berend Pastoor, bestuurder bij  Zone.college: “Het is prachtig om op deze wijze vorm te geven aan Leven Lang Ontwikkelen. Samen vergroten we hiermee ook de taart van het aantal gekwalificeerde medewerkers voor de sector. Collega’s Herbert de Witte en Johan Schuppert zijn vanuit Zone.college betrokken bij dit traject. Het is prettig dat Donker Groen een duurzame samenwerking met Zone.college aangaat vanwege onze intrinsieke motivatie en bevlogenheid bij het vakgebied.”

Hybride lesvorm
Uitdaging bij de voorbereiding was het vinden van voldoende flexibiliteit: het kunnen starten in een traditionele klas vergt voldoende deelnemers in één regio op één moment van het jaar. Naar een idee van Zone.college is in samenwerking het idee van een hybride vorm uitgewerkt. Door online en fysiek les te combineren en door intensieve inzet van praktijkbegeleiders kunnen we in het hele land zij-instromers laten starten, waardoor er groepen ontstaan van voldoende omvang.

Jeroen Zijlmans, beleidsadviseur Onderwijs en Arbeidsmarkt van de VHG branche-opleiding: “Door deze nieuwe vorm van lesgeven kan er eerder gestart worden met het opleiden van een groep medewerkers. Een mooi voorbeeld van omdenken.”

De trainer begeleidt de deelnemers, fysiek en online, maar is ook de coach voor de praktijkbegeleiders. De praktijkbegeleiders ondersteunen het onderwijs op locatie. Online wordt gebruik gemaakt van de leermodules van Agri-Holland via de VHG. Naast fysieke lessen op locatie wordt dit Floriade-jaar ook een aantal maal gebruik gemaakt van het Floriade terrein als projectlocatie. Op de eerste lesdag op de Floriade, werden de deelnemers gastvrij ontvangen in het paviljoen van Groencollectief Nederland.

Bezoek de website van Donker Groen voor meer informatie over het leerwerktraject bij Donker Groen.

Informatiebijeenkomst opleiding Aankomend Hovenier VHG
Wil je meer informatie over de branche-opleiding Aankomend Hovenier VHG?
Op 21 juni 2022 is er een informatieavond op onze locaties Almelo, Doetinchem, Hardenberg en Zwolle.

Lees meer over de opleiding