Mbo-opleiding Hoefsmid van Zone.college in Zwolle gebruikt nieuwste innovatie

Vanaf 22 april beschikt de hoefsmid mbo-opleiding van Zone.college in Zwolle als eerste opleider in Nederland over de voor- én achtersensoren van Werkman’s BLACK.

Deze innovatieve digitale tool van het Groningse familiebedrijf Werkman Horseshoes is vorige maand op de markt gebracht. Het brengt de voetafwikkeling van het paard nauwkeurig in kaart en meet eventuele verschillen tussen links en rechts. Met deze gegevens kan de hoefsmid het paard heel precies beslaan. Dit helpt blessures te voorkomen en verbetert het welzijn en de prestaties van het paard.

Judith Antuma, docent aan de opleiding legt uit: “We vinden het belangrijk dat onze studenten naast de basisprincipes van het bekappen en beslaan ook kennismaken met de innovaties binnen de hoefsmidsector. Tot nu toe werken hoefsmeden veel op gevoel. Deze nieuwe tool brengt daar verandering in. Het maakt de ontwikkeling van de voet voor studenten beter inzichtelijk en helpt blessures bij het paard te voorkomen. Uiteindelijk helpt het ons de prestaties van het paard én de student te verbeteren”.

 

 

Joop Wijnen, hoefsmid en docent aan de opleiding vindt het een goede ontwikkeling dat studenten leren werken met de innovatieve tool. “De studenten moeten het basisbeslag wel beheersen om ermee te kunnen werken. Je hebt BLACK ook niet bij elk paard nodig. Maar als een ruiter ervaart dat het paard anders loopt of er zijn problemen die je met het blote oog niet kunt zien. Dan kan het digitaal uitlezen van de voetafwikkeling extra inzicht geven en helpen blessures te voorkomen. Daarom is het een goede zaak dat studenten hiermee leren werken.”