Minister van der Wal voerde Nationaal Gesprek over Vrijheid met mbo-studenten van Zone.college in Zwolle

Minister voor Natuur en Stikstof, Christianne van der Wal was vandaag op bezoek bij Zone.college in Zwolle. Ze kwam hier voor het Nationaal Gesprek over Vrijheid. Hiervoor ging de minister in gesprek met mbo-studenten van Zone.college over vrijheid, burgerschap en democratie.

De minister werd verwelkomd door onze Karin Pullen, voorzitter van het College van Bestuur van Zone.college. Karin Pullen: “Fantastisch om minister Van der Wal vandaag te ontvangen. Wat mooi dat onze studenten het gesprek met minister Van der Wal konden voeren over zo’n belangrijk onderwerp.” Ook minister Van der Wal was enthousiast: “Ik ben blij dat iedereen zo vrij was om vragen te stellen. De studenten stelden zich open en kwetsbaar op, dit waardeer ik zeer. We moeten blijven luisteren naar elkaar en naar wat er speelt, ook onder jongeren. De natuur in ons land staat enorm onder druk. We moeten tot een balans komen tussen het behouden van de natuur en economische activiteiten, zoals de vrijheid om te boeren en huizen te bouwen.”

Het Nationaal Gesprek over Vrijheid
Vrijheid is van levensbelang. Maar hoe vrij zijn we in een land dat geen oplossingen biedt voor het toeslagenschandaal, een woningcrisis, positie van de agrarische sector en een oorlog op Europees grondgebied? Vrijheden beschermen vereist gedeelde waarden. Tegelijkertijd gedijt vrijheid ook bij meningsverschillen, bij frictie tussen de ideeën van de één en de ander. En dus bij het voeren van goede gesprekken. Daarom organiseert De Balie gesprekken tussen bestuurlijk Nederland en studenten van het middelbaar beroepsonderwijs over burgerschap en democratie. In wat voor maatschappij willen we leven en hoe werken we hier samen naartoe?

Het programma
Na een korte introductie, ging Sophie Rutenfrans, programmamaker bij De Balie, met minister Van der Wal in gesprek over wat vrijheid voor haar persoonlijk betekent en wat de rol van vrijheid is binnen haar functie. Hierna was het tijd voor het gesprek met de studenten. Dit deden we aan de hand van vragen en stellingen over vrijheid, grondrechten, democratie en burgerschap. In de les burgerschap, die vooraf gingen aan het programma, vertelde de docent over het gesprek, over de minister en werden de vragen en stellingen door de studenten opgesteld.

We vinden het belangrijk om het gesprek over vrijheid, maar ook de stikstofproblematiek en duurzaamheid met elkaar te voeren. Dit doen we vanuit een oprechte nieuwsgierigheid naar elkaar en respect voor ieders standpunt. Het bezoek van de minister was een mooie gelegenheid om met haar in gesprek te gaan.

De Balie
De Balie maakt journalistieke en kunstzinnige producties waar de ontmoeting en vrije gedachtewisseling centraal staat. Zo faciliteert De Balie gesprekken tussen kunstenaars, aanstormende talenten, denkers, wetenschappers, activisten, politici, publiek en vele andere groepen in de samenleving. Dat gebeurt via programma’s in De Balie, in andere plekken in Nederland en internationaal.