Carline Refuge behaalt medal of excellence

Carline Refuge van Zone.college heeft de 10e plaats behaald op WorldSkills in Kazan en met 701 punten heeft ze ook een medal of excellence gewonnen. Een medal of excellence wordt alleen uitgereikt bij het verrichten van een bovengemiddelde prestatie. Carline arriveerde vandaag, 28 augustus, weer in Nederland. We spraken haar kort over haar ervaring. “Het is op dit moment mijn gaafste ervaring, met al die culturen en een superfijn team. Ik kon hier echt mijn beste binnenste buiten halen. Ik had dit niet willen missen.”

WorldSkills 2019, de wereldkampioenschappen voor beroepen, vond van 22 t/m 27 augustus plaats in Kazan (Rusland). In totaal deden er 1354 deelnemers mee uit 63 landen. De 19-jarige studente uit Diepenveen nam het op tegen 22 kandidaten in de categorie Bloembinden.

Ze moest verschillende beroepshandelingen uitvoeren binnen een bepaalde tijd. De opdrachten bestonden uit het maken van handgebonden boeketten, lichaamsdecoraties, ruimtedecoraties en plantenarrangementen die onder meer beoordeeld werden op kleur, compositie en idee. “Bij elke opdracht kregen we veel vrijheid. Dat is fijn, want dan kun je je werk herkenbaar maken. Eén onderdeel vond ik lastig, het onderdeel plantenarrangement. Ik kreeg een lompe bak en een stukje van het Kremlin van Kazan, dit moest ik in het arrangement verwerken. Het onderdeel plantenarrangement is gewoon niet zo mijn ding.”

Carline won in maart het NK Skills in Amsterdam en heeft de mbo-opleiding Bloem & styling (niveau 4) in Zwolle afgerond. In de voorbereidingen naar het WK bezocht Carline samen met de andere leden van Team NL verschillende bijeenkomsten rondom onder meer mediatraining, wedstrijdreglement en mental coaching. Ook het aspect teambuilding kwam ruimschoots aan de orde. Daarnaast heeft Carline een aantal vakinhoudelijke workshops gevolgd.

WorldSkills zijn de WK voor beroepen. Team NL 2019 bestaat uit een zeer divers team van in totaal 29 nationaal mbo-kampioenen en – voor het eerst – 1 vmbo-leerling. Van lasser tot etaleur, en van metselaar tot kok: een groot scala aan beroepen is door Nederland vertegenwoordigd. Team NL deed mee aan in totaal 27 onderdelen en heeft 1 bronzen medaille en 13 medals of excellence in de wacht gesleept.