Innovatieve en interactieve Nationale Opening mbo-jaar

Op 10 september 2020 is het mbo jaar feestelijk geopend door minister-president Mark Rutte. Ook in dit moeilijke coronajaar vinden we het belangrijk om het mbo te vieren middels de Nationale Opening van het mbo-jaar. Zone.college liet samen met de Zwolse scholen Cibap, Deltion en Landstede (namens de regio Zwolle in het bijzonder en alle mbo-scholen in het algemeen) op innovatieve en interactieve wijze aan heel Nederland zien hoe belangrijk het mbo is.

“Maak er ook in deze bijzondere tijden een mooi jaar van.” Met deze woorden opende minister-president Mark Rutte het mbo-schooljaar 2020-2021 in Zwolle.

Rutte roemde het mbo in zijn toespraak gericht aan studenten en docenten. “Als een sector de afgelopen maanden heeft laten zien hoe cruciaal ze is dan is het wel het mbo. Ik ben overal op bezoek geweest en Nederland drijft op de kurk van mensen die een vak hebben geleerd. Kijk naar de zorg en de mensen die zorgen dat de anderhalvemetersamenleving kan functioneren: de politie, de boa’s en de beveiligers. En natuurlijk de mensen op de scholen die in no-time moesten omschakelen. Van lessen op school naar thuisonderwijs. Dat lukte omdat docenten daar hard aan gewerkt hebben, maar ook de ict’ ers die dat mogelijk maakten. En hoe cruciaal zijn kappers? Ook zo’n sector die we normaal vinden. We hebben allemaal met onze handen in teveel haar gezeten!’”

Voldoende stageplekken en leerwerkplaatsen

Rutte benadrukte het belang van het mbo voor de economie van Nederland en roept het bedrijfsleven dan ook op voldoende stageplaatsen en leerwerkplekken aan te bieden. “Deze periode maakt het extra zichtbaar hoe belangrijk het vakmanschap van het mbo is. We hebben het mbo nodig voor de innovatiekracht, voor onze banen. Maar er zijn ook mensen die nu even aan de kant staan en zich laten omscholen naar iets anders. Zij gaan niet bij de pakken neer zitten en kijken wat ze wel kunnen doen. Er is echter een lastig punt. Een vak moet je in de praktijk leren. Voor dat systeem is het belangrijk dat er genoeg stageplekken zijn. Mijn boodschap aan de bedrijven in Nederland is: de snelle dood is geen stageplek. Dat hebben we gezien in de bouw toen het daar slechter ging en bouwbedrijven hebben bezuinigd op stageplekken. Nu hebben ze daar problemen. Het gaat goed met de bouw en de werkgevers vragen om goed opgeleid personeel. Blijf investeren in talent, hou dat overeind. Anders kun je niet uit de crisis komen.”

Coronaproof

Voor de Nationale Opening in Zwolle zijn strenge richtlijnen in acht genomen om iedereen op ruime afstand van elkaar te kunnen ontvangen. Een ruime sporthal van het Landstede College is hiervoor ingericht. Bij de opening konden 200 gasten aanwezig zijn. Een livestream maakte het mogelijk dat duizenden studenten en docenten door het hele land de Nationale Opening hebben kunnen zien.

De opening bestond uit een programma van een uur met optredens van Typhoon en een tafelgesprek van de minister-president en minister Van Engelshoven van OCW met studenten en docenten in het mbo. Ook Jacco Vonhof van MKB-Nederland en waarnemend voorzitter Frank van Hout van de MBO Raad namen deel aan het gesprek onder leiding van presentator Boudewijn Koops.

Tijdens het tafelgesprek herhaalde minister van Engelshoven haar gezamenlijke oproep met MKB-Nederland om vooral met creatieve oplossingen te komen om voldoende stage- en leerwerkplekken aan te kunnen bieden. Door de economische gevolgen van de coronacrisis is er een tekort van ruim 21.000 stageplaatsen en leerwerkplekken volgens SBB.