Nieuwe visvijver voor camping ‘De Kleine Wolf’

De afgelopen twee jaar hebben studenten Sportvisserij & waterbeheer hard gewerkt aan een nieuwe visvijver op camping ‘De Kleine Wolf’ in Stegeren. En het resultaat mag er zijn: een vijver van circa 15000 m2 met goede waterbeplanting, verschillende waterdieptes, een educatief wandelpad en natuurlijk veel vissen. “Het ziet er echt super uit!”, vertelt Wim Russchen, begeleidend docent, enthousiast. “En ook de jongens vonden het werken aan dit project geweldig!”

“Of een project voor echte opdrachtgevers meerwaarde heeft? Zeker wel! Studenten leren zo hoe het is om een goede professional te worden. Ze moeten verantwoordelijkheid nemen, planningen maken, afspraken nakomen, respectvol en fatsoenlijk zijn en op tijd komen We bereiden ze met deze projecten voor op hun toekomstige werk. Natuurlijk hoeft het niet allemaal in een keer goed te gaan. Van fouten maken leer je ook. Maar het is heel belangrijk om in de opleiding al te oefenen met deze vaardigheden.”

Veelzijdig
Het project begon twee jaar geleden met een vraag vanuit de camping ‘De Kleine Wolf’.  Ze wilden graag een nieuwe zwem- en visvijver op hun terrein aanleggen. Studenten hebben toen hun hulp aangeboden en in overleg met de opdrachtgever een plan gemaakt. Wim: “Een onderdeel was het zogenaamde afvissen, wat inhoudt dat ze de vissen op een veilige manier uit de oude visvijver haalden en er later voor zorgden dat ze teruggezet werden in hun nieuwe optrek.”

Educatief wandelpad
Het ontwerp van de nieuwe visvijver bedachten de studenten ook. Hierbij keken ze onder meer naar verschillende soorten beplanting en vijverdieptes. Voordat de vissen werden teruggeplaatst, beoordeelden ze uiteraard het zuurstofgehalte en de waterkwaliteit.  Op verzoek van de opdrachtgever voegden ze ook een educatief element toe. Wim: “Langs de visvijver ligt nu een educatief wandelpad met vragen en antwoorden over natuur en visserij. Een mooie aanvulling op de opdracht.”

Komend schooljaar komen studenten Sportvisserij & waterbeheer regelmatig terug om onderhoud te plegen aan de visvijver en te helpen bij terreinonderhoud. Wim: “Studenten doen zo goede praktijkervaring op en worden voorbereid op een mooie functie in de Sportvisserij, waterbeheer en natuurbeheer!”