Olaf en Robert naar de Nederlandse finale tuinaanleg

Studenten Olaf Wassens en Robert van Rhee zijn de winnaars geworden van de kwalificatieronde in Hardenberg van de Nationale Wedstrijd Tuinaanleg en pakten hiermee een ticket voor de landelijke finale op de tuinbeurs in Den Bosch.

Olaf en Robert zijn studenten van de opleiding Tuin & landschap in Zwolle. In de wedstrijd namen ze het op tegen studenten van Aeres, Terra en Lentiz. In twee dagen werd hun vakmanschap behoorlijk op de proef gesteld. Olaf en Robert werden gesteund door hun coach en docent Chris Potze.

Aan de hand van een reële praktijkopdracht moesten de deelnemende teams laten zien dat ze het hele proces beheersen van communicatie met de klant tot kennis van de bodem. Van sortimentskennis tot plannen, samenwerken en omgaan met onverwachte uitdagingen. Een vakkundige jury beoordeelde de aangelegde tuin, maar keek ook naar alle andere vaardigheden.

EuroSkills
Er zijn in januari in totaal vier kwalificatiewedstrijden. Alle winnende teams strijden van 13 tot en met 15 februari 2020 tijdens de grootste tuinbeurs van Nederland TuinIdee in Den Bosch om de nationale titel. Aan de vier kwalificatieronden nemen in totaal 16 teams van elk twee leerling-hoveniers deel. De Nationale Wedstrijd Tuinaanleg wordt georganiseerd door Branchevereniging VHG in samenwerking met de AOC’s. De winnaar in Den Bosch mag meedoen aan Euroskills, waar alle landen van Europa aan meedoen. Euroskills vindt in september plaats in Graz, Oostenrijk.