Op maat gemaakte cursus voor Royal A-ware: ‘het verwerken van melk’

Zone.college biedt naast kant-en-klare cursussen, ook op maat gemaakte cursussen aan. Het komt namelijk vaak voor dat bedrijven een specifieke opleidingsvraag hebben. Zo ook Royal A-ware, een foodbedrijf. Zij kwamen met de vraag ‘kunnen jullie onze medewerkers in de voorfabriek meer verdiepende achtergrondinformatie geven over het verwerkingsproces van melk?’. Anneke Olde Riekerink, trainer bij Zone.college met ruime ervaring in de voedingsbranche, ontwikkelde voor A-ware een cursus voor de teamleiders en operators van de voorfabriek.

In de voorfabriek van Royal A-ware (locatie Coevorden) wordt rauwe melk verwerkt om daar vervolgens producten als room en yoghurt of andere dagverse producten van te maken. Bij Royal A-ware merkten ze dat er onvoldoende kennis op de werkvloer was over de machines en het verwerkingsproces. Daarom klopte Frank Klaassen, productie manager bij Royal A-ware in Coevorden, vorig jaar bij Zone.college aan. “Wat ik graag wilde, is dat de operators inzicht kregen in het proces en de kritische handelingen, en dat ze die kritische punten in het proces ook konden benoemen. Zodat ze snappen wat er in het proces gebeurt. Dat geeft de operator ook meer zelfvertrouwen om aan het werk te gaan” zegt Frank.

Afgestemd op de vraag, wensen én doelgroep
“Voordat we de cursus konden maken, moesten we eerst de exacte wensen weten van Royal A-ware” vertelt Anneke. “Ik heb daarvoor met meerdere medewerkers gesprekken gevoerd en technische tekeningen bestudeerd. Het was fijn dat ik ook met de proces technoloog en besturingstechnicus van Royal A-ware de hele productstroom kon nalopen. En hoe Anneke de inhoud van de workshops vervolgens heeft bepaald? “Ik heb een globale tekening van het verwerkingsproces van melk. Die tekening laat eigenlijk zien hoe de productstroom gaat en daar, in combinatie met de informatie die ik heb opgehaald bij Royal A-ware, heb ik de workshops op gebaseerd. In de eerste workshop behandelden we dus de eerste stappen van de productstroom, in de tweede workshop de stappen die daarna komen en in de laatste workshop de laatste stappen. We volgden eigenlijk de stappen die het product, de melk, ook volgt.”

De cursus bestond uit vier workshops, elk van drie uur. De vierde workshop was het toets moment, met een mondelinge toets. Tijdens deze toets moesten de operators de gehele productstroom uitleggen in de praktijk. “De teamleiders en de productiemanager van de voorfabriek volgden de cursus apart van de operators, waardoor de workshops goed pasten bij de kennisniveaus van de deelnemers” vertelt Anneke. “Als ik start met een cursus vraag ik ook altijd van tevoren waar de doelgroep behoefte aan heeft, welke onderwerpen ze graag behandeld zien worden.”

Kort cyclisch en praktijkgericht
“Wat wij doen, heet kort cyclisch opleiden. Dat wil zeggen dat wij mensen door middel van een op maat gemaakte cursus, in een korte periode, veel leren. Dit is altijd gericht op een specifieke vraag vanuit de opdrachtgever” vertelt Anneke. “De case van Royal A-ware is daar een mooi voorbeeld van. In een korte periode heb ik ze meegenomen in de productstroom en de machines die daarbij gebruikt worden. Daardoor kunnen zij hun werk nu beter doen. Dit is ook heel praktijkgericht. Tijdens de workshops hebben we naast een stukje theorie ook echt bekeken hoe de onderdelen van de machines daar eruit zien en hoe ze werken. Zo was er vraag naar de ontromer (ook wel de centrifuge: een machine in de voorfabriek). Ik heb toen een kleine handontromer meegenomen om het eerst op kleine schaal te laten zien. Die konden ze uit elkaar halen en weer in elkaar zetten. Vervolgens gingen we de ontromer in de fabriek zelf bekijken.”

Positieve reacties
“De reacties die ik op deze cursus kreeg, waren positief” zegt Anneke. Frank vult aan: “De operators waren eigenlijk allemaal enthousiast [over de cursus, red.]. Dat kwam ook vooral door hoe Anneke het heeft opgepakt. Ze was zelf ook enthousiast [tijdens de cursus, red.] en dat hielp.” Zelf is Frank ook zeer te spreken over de cursus. “Het was geen standaard cursus, maar een cursus die specifiek op basis van onze vraag en werkplek is gemaakt. Ik beveel dit andere bedrijven dan ook ten zeerste aan.”

“Dit keer was het de voorfabriek maar er zijn ook al geluiden dat andere afdelingen ook interesse hebben in een cursus. Dat vind ik ook zeker een groot compliment” vertelt Anneke. “Na de zomervakantie starten we mogelijk al met een nieuwe op maat gemaakte cursus. De eerste opzet ligt inmiddels bij Royal A-ware. En daarna kan ik aan de slag om de cursus in elkaar te zetten.”

Achtergrond informatie
Anneke Olde Riekerink, trainer bij Zone.college
Anneke heeft levensmiddelentechnologie gestudeerd in Leeuwarden en Wageningen. Daarna kwam ze terecht op de afdeling Research en Development van Danone, een bedrijf dat babyvoeding en medische voeding maakt. Daar kwam ze in aanraking met opleiden: ze begeleidde studenten en vond dat erg leuk om te doen. Ze besloot de overstap naar het onderwijs te maken. Inmiddels is Anneke dertien jaar werkzaam bij Zone.college. Ze geeft les aan mbo-studenten Voeding en verzorgt cursussen voor (aankomende) medewerkers in de voedingsindustrie. “Het leukste aan het cursuswerk is dat ik bij veel verschillende bedrijven kom en met verschillende mensen werk, in verschillende sectoren. Het is heel afwisselend” vindt Anneke.

Royal A-ware
Royal A-ware is een familiebedrijf met ruim 130 jaar ervaring in food. Met ruim 3.000 medewerkers maken ze dagverse zuivel, room, tapas, melkpoeder en allerlei soorten kaas. Deze producten gaan de hele wereld over. Ze hebben 27 vestigingen, verspreid over Nederland, België, Spanje en de Verenigde Staten. Royal A-ware is verdeeld in vier divisies: ‘Cheese’, ‘Fresh Dairy’, ‘Mozzarella & Cream’ en ‘Milkpowder’. De vestiging in Coevorden, waar Frank Klaassen productie manager is en waar de cursus werd verzorgd, valt onder de divisie ‘Fresh Dairy’. Daar verwerken ze rauwe melk tot dagverse zuivel. Dit doen ze met zo’n 85 medewerkers.