Opleiding Wildlife presenteert zich in vakblad

De opleiding Wildlife heeft onlangs in het vakblad Harpij uit de doeken gedaan op welke manier de docenten vorm en inhoud geven aan de opleiding en op welke manier zij het bedrijfsleven hierbij heeft betrokken. Nieuwsgierig naar de uitkomsten en plannen? Lees dan hieronder het complete artikel.

Wildlife en het bedrijfslevenTeam Wildlife in gesprek met de klant

Een goed verblijf, rijke voeding en een flinke dosis inspiratie. Dit waren de ingrediënten voor een vruchtbare bijeenkomst die er toe heeft geleid dat bij de opleiding Wildlife het curriculum wordt omgegooid en lokalen steeds vaker op slot gaan.

De opleiding Wildlife binnen Zone.college leidt studenten op met een passie voor exoten. Naast het optimaal leren verzorgen van deze ex-situ dieren, hebben we ook de ambitie om de beste medewerkers af te leveren aan de arbeidsmarkt. Omdat het begeleiden van onze Wildlife studenten een gezamenlijke verantwoordelijkheid is, is samenwerking met de praktijk de beste, zo niet de enige, manier om studenten voor te bereiden op de toekomst.

Dit leidde er toe dat we op een zonnige avond, op een mooie locatie, in gesprek zijn gegaan met onze klant, de praktijkexperts uit de sector. Met als rode draad: “Wat heeft de toekomst voor de branche en zijn medewerkers in petto?” Hoe zorgen we er voor dat onze studenten hier in meegenomen worden en kunnen anticiperen op deze ontwikkelingen?

Dat de functie van een dierverzorger steeds meer vaardigheden vraagt, is een understatement. De dierverzorger is een teamplayer en is naast het verzorgen van zijn dieren, steeds meer met de bezoeker bezig, krijgt kritische vragen en is gastheer. De bezoeker verwacht dat hij kennis van de gehele collectie heeft en kan verantwoorden of de gemaakte keuzes wel bijdragen aan het welzijn van het dier. Daarnaast speelt social media een steeds grotere rol en ondersteunt het team de afdeling PR.

Deze bijeenkomst heeft in de eerste plaats geresulteerd in het anders vorm- geven van ons curriculum. De vakkennis rond het verzorgen van dieren heeft een nieuwe schil gekregen. Van studenten wordt verwacht dat zij over voldoende kennis beschikken en door middel van het opleveren van verschillende producten gedurende hun studie hun persoonlijke ontwikkeling hierin laten zien. Doorgaande leerlijnen op het gebied van samenwerken, presenteren, kritisch denken, social media gebruik en commitment zijn voorbeelden die naast leiding geven aan bod komen en nu met vakkennis hand in hand lopen. Op deze manier zijn we in staat om in samenspraak met het werkveld snel te sturen en bij te stellen.

Om samen met de praktijkexperts dit ‘fingerspitzengefühl’ te behouden zullen we daarnaast nog meer in gaan zetten op “lokaalloos leren”. Een win/win situatie. Studenten passen opgedane kennis direct toe en krijgen nog meer mee van wat de dagelijkse praktijk voor een verzorger betekent. Naast dat het ook de mogelijkheid biedt om klussen op te pakken die in drukke periodes soms blijven liggen, nemen studenten nieuwe inzichten mee zodat we ons samen met de bezoeker kunnen ontwikkelen. Burgers’ Zoo en Apenheul hebben hiervoor als eersten de deur al voor ons open gezet.

De conclusie is dat er een mooie samenwerking is ontstaan waarbij structurele bijeenkomsten er voor zorgen dat de verschillende partijen elkaar beter leren kennen, we nog meer op elkaar af kunnen stemmen en er ruimte ontstaat om te innoveren. Bedankt allemaal voor jullie geweldige bijdrage om het beste onderwijs te kunnen blijven bieden en tot binnenkort.

Team Wildlife, Zone college
Contactpersoon werkveld: boertjens@zone.college

Stichting De Harpij is een organisatie van en voor Nederlandse en Belgische dierentuinmedewerkers. Zij kent geen leden, maar geeft eenmaal per kwartaal een tijdschrift uit: De Harpij. Haar hoofddoelstelling is: het verbeteren van de verzorging en het welzijn van niet-huisdieren in de breedste zin van het woord.