Paprika's zo duurzaam mogelijk kweken

Bezoekers van Zone.college in Zwolle is het vast al opgevallen, twee weken geleden haalden we de komkommers uit de kassen en nu groeien er alweer paprika planten. In samenwerking met Rijk Zwaan (een Nederlands groente veredelingsbedrijf) en Vortus (internationaal advies bureau voor de glastuinbouw) zijn studenten van de opleiding Teelt en technologie gestart met een nieuw project, waarbij ze paprika’s zo duurzaam mogelijk kweken.

Duurzaamheid
Duurzaamheid is een hot item in de Nederlandse tuinbouw. De gasprijzen zijn enorm gestegen en ook de beschikbaarheid van goed water wordt steeds lastiger. In opdracht van Rijk Zwaan en Vortus gaan studenten aan de slag met het telen van paprika’s waarbij de stooktemperatuur en de watergift zo laag mogelijk zijn en ze toch een zo hoog mogelijke productie halen. Hierbij worden drie rassen paprika’s geteeld op Grodan steenwol.

De studenten houden de diverse registratie bij voor de bedrijven. Zo wordt er per week geregistreerd welke temperaturen er in de kas bereikt zijn en worden de lengte groei en kopdikte van de paprika’s bijgehouden. En natuurlijk registreren ze de productie.

Interesse bedrijfsleven
Ook het bedrijf NovaCrop heeft interesse in de proef. Zij doen geregeld onderzoek naar de voedingscijfers (welk en hoeveel kunstmest zit er in de Grodan steenwolmat), voor de studenten. En als klap op de vuurpijl gaan ze ook nog bladanalyses uitvoeren zodat de studenten kunnen zien welke voedingsstoffen de plant heeft opgenomen.

Vanuit het internationale advies bureau Vortus komt directeur/adviseur Barend Löbker elke week op de projectdag samen met de studenten de diverse registraties doornemen en hij voorziet de studenten van de diverse teeltadviezen.

Natuurlijk worden de diverse plagen en ziekten zoveel mogelijk biologisch bestreden. Dit gebeurde verleden jaren ook al, met als resultaat dat er bij de paprika’s en komkommers al bijna geen chemische gewasbeschermers meer worden gebruikt. Tevens voeren we ook nog proeven uit met de biologische matten van Lensli en Bas van Buuren.

Vanuit de Nederlandse tuinbouw (en met de paprika kwekers) wordt met grote interesse naar dit project gekeken. Zo ‘kleuren we de toekomst groen’ en leveren onze studenten een belangrijke bijdrage aan een gezondere wereld.