Praktijk-rijk leren bij loonbedrijf Hofmeijer in Voorst

Zone.college biedt praktijk-rijk leren: een vorm van lesgeven waarin theorielessen op school worden gecombineerd met praktijklessen bij bedrijven. De principes van praktijk-rijk leren worden ook toegepast in de mbo-opleidingen Groen, grond & infra, bijvoorbeeld bij het bedrijf Hofmeijer in Voorst.

Hofmeijer heeft een breed aanbod, aldus Herbert Hofmeijer: “Naast agrarisch loonwerk zijn we steeds meer actief in civiel- en cultuurtechnisch werk. Zelf zit ik vooral in de agrarische hoek en houd ik me bezig met gewasbescherming en teeltbegeleiding.”

Aansluiting
Herbert zit al jaren in de Adviesraad van Zone.college en merkt dat er serieus met de adviezen van deze raad wordt omgegaan: “De theorielessen sluiten tegenwoordig beter aan op de praktijk. Voor die aansluiting is het praktijk-rijk leren ook zo belangrijk. Mijn eigen lessen geef ik meestal hier op het bedrijf. Als ik bijvoorbeeld het onderwerp veldspuit behandel, gaan we eerst samen het veld op om te kijken wat voor onkruid er staat. Vervolgens bepalen we welke middelen we moeten spuiten en hoe we die moeten toepassen. Tot slot gaan we ook daadwerkelijk spuiten.”

Fanatiek
De studenten reageren enthousiast. “Het is heel anders dan les krijgen in een klaslokaal. Vorig jaar heb ik het met een groep gehad over bestekken begroten en planning. De eerste keer had ik ze hier in de kantine zitten en merkte ik: dit komt niet over. De keer daarop zijn we met z’n allen naar een werk toe gereden, zodat ze konden zien wat daar in de praktijk gebeurde. Toen viel het kwartje, en werd duidelijk wat die praktijk betekent voor je bestek en begroting en wat er voor de planning bij komt kijken. Uiteindelijk werd de groep nog fanatiek ook!”

Meer weten over praktijk-rijk leren binnen Groen, grond & infra? Kijk dan eens op Groen, grond en infra (loonwerk) – Zone.college (zonecollege.nl)