Praktijk-rijk leren bij Melkveebedrijf Fokkert

Zone.college biedt een bijzondere vorm van lesgeven waarin theorie en praktijk naadloos op elkaar aansluiten: praktijk-rijk leren. Het idee is dat studenten en docenten zoveel mogelijk ‘naar buiten’ gaan om te ervaren hoe het er bij echte bedrijven aan toe gaat. De principes van praktijk-rijk leren worden ook toegepast in de opleidingen Veehouderij van Zone.college. Zo is Melkveebedrijf Fokkert in Holthone een van de bedrijven waar studenten de praktijk leren kennen.

Melkveebedrijf Fokkert is een echt familiebedrijf, vertelt Mariël Fokkert. “We hebben de taken mooi verdeeld. Ikzelf houd me vooral bezig met de kalveren, mijn echtgenoot Bas heeft een focus op het voeren en mijn zwager Gert is de man van de koeien. Daarnaast hebben Bas en ik drie dochters die graag meehelpen op het bedrijf.”

Verdieping
Mariël, Bas en Gert zijn alle drie betrokken bij het praktijk-rijk leren op het bedrijf. “Vanuit de opleiding krijgen we praktijkoefeningen aangedragen om uit te voeren met de studenten. Ik doe altijd mijn best om daar nog wat verdieping aan te geven. Als we het bijvoorbeeld hebben over hygiëne, kan ik hier op het bedrijf concrete voorbeelden laten zien van waar het mis kan gaan, met vieze handen, kruisbesmettingen en dergelijke. Het gaat er vooral om dat studenten leren waaróm je dingen op een bepaalde manier doet. Op die manier kijken we in de praktijklessen ook naar thema’s als koesignalen, voeding, gezondheid en fokkerij.”

Enthousiaste vakmensen
Mariël geniet van het geven van praktijklessen. “Ik krijg er energie van. Het is voor jezelf ook een goede manier om weer eens kritisch te kijken naar je manier van werken. En voor de sector vind ik het ook enorm belangrijk. Want de sector zit te springen om goede en enthousiaste vakmensen.”

Meer weten over praktijk-rijk leren in de Veehouderij? Kom naar de open dag mbo op 17 november in Hardenberg. Aanmelden via deze pagina.