Praktijk-rijk leren bij Tuin & landschap: wat betekent dat dan?

Praktijk-rijk leren bij de opleiding Tuin & landschap. Hoe ziet dat er uit? Wat zijn de ervaringen tot nu toe en wat vinden studenten ervan?  Chantal ter Steege (docent Tuin & landschap) en Eric Snippert (Farwick Groenspecialisten) vertellen wat hun motieven zijn om samen inhoud te geven aan prakijk-rijk leren binnen de mbo-opleiding Tuin & landschap. 

‘We kiezen voor samenwerking omdat er bij de bedrijven de actuele kennis zit’, geeft Chantal aan. ‘Zij kunnen studenten ook goed motiveren en enthousiasmeren voor het vak’. Snippert: ‘Het is gewoon belangrijk dat studenten in de praktijk kunnen zien en voelen hoe het is om met bepaalde werkzaamheden bezig te zijn.’

Het praktijk-rijk leren is een belangrijke pijler in het mbo-onderwijs van Zone.college. Het zorgt er voor dat er binnen opleidingen aandacht is voor de expertise van het bedrijfsleven en het biedt studenten de mogelijkheid om mee te werken aan projecten in de echte beroepspraktijk. Daarnaast is het voor studenten leuker, waardevoller en afwisselender om buiten de schoollocatie kennis op te doen en aan de slag te gaan. ‘Op een echt klusje zie je verschillende manieren van werken,’ volgens Robert (student Tuin & landschap). ‘Je ziet dat het dan toch echt afwisselend is’.

Bij de opleiding Tuin & landschap zijn verschillende bedrijven actief betrokken bij het onderwijs. Zo verzorgt Farwick Groenspecialisten uit Enschede gastlessen voor studenten en neemt ze hen mee naar opdrachten in de regio. Onlangs ontving het bedrijf het predicaat ‘praktijklocatie’. Donker Groen uit Hengelo, Grootgroener uit Wierden, Vossebeld uit Oldenzaal en Boomkamp Groenbedrijven uit Hengelo worden binnenkort ook officiele praktijklocatie voor de opleidingen Tuin & landschap. Met deze bedrijven werkt Zone.college de komende jaren aan de ontwikkeling en invulling van deze mbo-opleidingen.