Schoolmoestuinproject Baalder weer van start

Deze week start het schoolmoestuinproject in de Hardenbergse wijk Baalder weer. Op 3 middagen komen basisschoolleerlingen van CBS De Elzenhof, OBS Baalder en GBS dr. Albertus Risaeus op bezoek bij wijkboerderij Baalder. Hier maken ze onder meer kennis met het zaaien, groeien en oogsten van diverse groenten. Het project is een samenwerking tussen het vmbo-groen van het Vechtdal College en Zone.college, de Wijkvereniging, Baalderborg ARS Elzenhof en de 3 basisscholen. Het project wordt begeleid door vrijwilligers uit de wijk en leerlingen van het vmbo-groen.

De moestuin is zes jaar geleden gestart met geld dat is verkregen uit het Oranje Fonds. Met het project willen de samenwerkingspartners het groen dichterbij brengen. Een groene omgeving is belangrijk voor de leefbaarheid en gezondheid.

Niet alleen worden er groenten gezaaid en geoogst. Leerlingen gaan ook aan de slag met het maken van vogelverschrikkers, luizenpotjes en slakkenvallen om op een ecologische manier te leren bestrijden. Naast de moestuin ligt er een randje bloemen voor de bijen. Want zonder bijen géén bestuiving en dus geen groenten. Het onderwerp biodiversiteit komt ook aan de orde.

Zaden gesponsord
Het project wordt ondersteund door plaatselijke bedrijven. Zo heeft Jumper Overweg Hardenberg ook dit jaar weer de zaden voor het project geleverd. Nieuwsgierig naar het project? Op de maandag-, dinsdag- en donderdagmiddag zijn de vrijwilligers en vmbo-leerlingen aan het werk. Ze leiden u van harte rond in de tuin en kunnen u er ook alles over vertellen. De Wijkboerderij is te vinden aan de Beekberg 45 in Hardenberg.

Zone.college is vanaf het begin betrokken bij het project. Dit jaar leveren leerlingen van het Vechtdal College, die hebben gekozen voor het profiel ‘Groen’, een actieve bijdrage. Het profiel ‘Groen’ wordt op het Vechtdal College aangeboden en uitgevoerd door docenten van het Zone.college. De begeleiding van de basisschoolleerlingen is een mooie praktijkopdracht en past goed bij het onderwijs, dat Zone.college samen met het Vechtdal College aanbiedt.