Studenten Groen, grond & infra uit Almelo winnen MaïsChallenge

Yorick Wolbert, Wouter Hekkink, Bart Pouwels en Teun Klaas, studenten Groen, grond & infra uit Almelo, hebben vorige week de scholenwedstrijd van de jaarlijkse MaïsChallenge gewonnen. Van de 10 scholenteams behaalden zij de meeste punten op onderdelen zoals inkuilen, kennis over maisteelt en de beoordeling van hun perceel.

De MaïsChallenge is een initiatief van maïsveredelaar Limagrain en NAJK (Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt) en bestaat uit een wedstrijd voor individuele veehouders en een wedstrijd tussen meerdere mbo- en hbo-scholen in Nederland. Dit jaar deden 10 scholenteams mee. Zone.college was vertegenwoordigd met 2 teams. De locatie Hardenberg vaardigde een team af (zij doen al jaren mee), de locatie Almelo deed dit jaar voor het eerst mee.

Meeste punten
De scholenwedstrijd bestaat uit verschillende onderdelen. Zo moeten studenten zich zelf voorstellen via een blog of een vlog. Daarnaast wordt het perceel waarop de mais wordt verbouwd verschillende keren beoordeeld door maisveredelaar Limagrain. Studenten werden door het bedrijf ook bevraagd over hun kennis van de maisteelt. Daarnaast keek het bedrijf bij de maiskuil hoe er is ingekuild en hoe de uitslagen van de kuiluitslagen zijn. Het team uit Almelo behaalde voor alle onderdelen de meeste punten.

Het winnende team van de Maischallenge 2021

Jeroen Voort, docent Groen, grond & infra, heeft de 4 studenten de afgelopen periode begeleid. ‘Ze waren blij met de uitslag. En het is ook een mooie prestatie!’ De prijs van dit jaar: een excursie, inclusief diner, naar zaadleverancier Limagrain in Rilland.

Maïsveredelaar Limagrain en NAJK willen met de MaïsChallenge jonge en aankomende veehouders helpen hun maisteelt naar een hoger plan te tillen. Het winnen van veel, hoogwaardig ruwvoer is namelijk belangrijker dan ooit. Met extra aandacht voor de teelt, het uitwisselen van ervaringen met collega’s en praktische kennis van een toonaangevende maïsveredelaar worden deelnemers van de MaïsChallenge echte maïsspecialisten. In de competitie wordt de gehele snijmaïsteelt gevolgd, beoordeeld en geëvalueerd. Van de zaaibedbereiding tot het inkuilen. Het is voor het vijfde jaar dat de MaïsChallenge wordt georganiseerd. Zone.college doet mee om haar studenten goede praktijkervaring op te laten doen.