Studenten Het Groene Lyceum Doetinchem bedenken wenskaart met bloemenzaadjes

Zes vijfdejaars studenten van Het Groene Lyceum in Doetinchem zijn een minionderneming gestart in wenskaarten met bloemzaad. Onder de naam Bloeiende Groeten verkopen Yfke Bennink, Loek van Veldhuizen, Arnaud Meijer, Eva Geurink, Hidde van Bon en Rosemarie Sloetjes wenskaarten waar, als je ze in de grond stopt, mooie zomerbloemen uitkomen. De kaarten ontwerpen ze helemaal zelf. Het starten van de onderneming is een examenopdracht.

“We wilden voor onze onderneming iets bedenken wat er nog niet was, of een probleem vinden en dat oplossen,” vertelt Arnaud, financieel directeur van de minionderneming. Uiteindelijk is er voor dat eerste gekozen. “Groeikaarten bestaan al wel, maar met deze kaarten geven we er onze eigen draai aan,” aldus Yfke, algemeen directeur. De kaarten hebben namelijk verschillende teksten en afbeeldingen. Ze zijn allemaal ontworpen door creatief directeur Eva. “We proberen de kaarten aantrekkelijk te maken voor iedereen, voor alle leeftijden,” zegt Eva. Er zijn negen verschillende soorten kaarten. Maar er kunnen ook kaarten met eigen opdruk besteld worden.

 

Duurzame wenskaarten

Waar de meeste wenskaarten vaak bij het oud papier terechtkomen, krijgen de wenskaarten van Bloeiende Groeten dus een tweede leven. Daarnaast zijn de bloemen die eruit komen lange termijnbloemen. Ze staan namelijk in de grond en gaan daarom veel langer mee dan een bos bloemen die je in een vaas met water zet. Bovendien heb je er meerdere jaren plezier van omdat je de zaadjes van de bloemen kunt opvangen of doordat ze uit zichzelf volgend jaar weer opkomen. De bloemen die uit de wenskaarten komen zijn verder niet alleen mooi om naar te kijken, maar ook aantrekkelijk voor de bijen. “Dat is belangrijk,” aldus Eva, “want er zijn steeds minder bijen.”

Duurzaamheid speelt in de hele onderneming een grote rol,” vertelt Loek, directeur klantenservice. “Klopt, en de consument vindt duurzaamheid ook belangrijk,” vult Rosemarie, directeur inkoop, aan. Zo worden de kaarten gedrukt bij een drukkerij in de buurt, waar de studenten op de fiets naartoe kunnen. En als de bestellingen in de buurt zijn, doen ze de bezorging ook met de fiets.

 

Startkapitaal

De onderneming bestaat nu driekwart jaar. “In het begin waren we vooral druk met het voorbereidend werk om alles op te zetten. We hebben een ondernemingsplan gemaakt en gekeken welke bedrijven het beste bij ons pasten. We moesten de in- en verkoopprijs bepalen en een verkoopstrategie ontwikkelen. Als startkapitaal hebben we aandelen uitgegeven. Nu zijn we een maand bezig met de verkoop en het loopt goed,” vertelt Arnaud. De aandeelhouders zijn vooral familieleden.

“Op de open dag van de school was de eerste verkoopdag. Daar hebben we veel klanten door gekregen”, zegt Yfke. “We hebben er nu bijna zestig. De grootte van de bestellingen loopt uiteen.” Veder proberen de studenten bedrijven te interesseren voor hun kaarten en willen ze in een paar winkels in Doetinchem en omstreken hun kaarten verkopen.

 

Positieve reacties

De wenskaarten vallen de smaak; ze krijgen veel positieve reacties. Zelf zijn de studenten ook positief. “Het is leuk om hier mee bezig te zijn. We zijn veel samen aan het werk en hebben een doel. Het is heel anders dan een gewone les. We halen er veel voldoening uit,” vertelt Yfke.

De examenopdracht stopt half mei. De studenten mogen dan zelf beslissen of ze met hun minionderneming door willen gaan. Benieuwd naar de wenskaarten? Neem een kijkje op https://www.bloeiendegroeten.nl/

 

Deze tekst is gebaseerd op een krantenartikel geschreven door Carla van der Meer.