Studenten Tuin & landschap werken mee aan uitbreiding begraafplaats

In december 2021 heeft ROVA in Zwolle het aanplanten van bomen en struiken op het nieuwe gedeelte van het Chinese deel van begraafplaats Kranenburg in Zwolle afgerond. De aanplantploeg is sinds september (de start van het plantseizoen) druk bezig geweest met het planten van in totaal 2.960 m2 bosplantsoen, 815 strekkende meter groenblijvende hulst & taxushagen en 1.122 m2 heesters in vakken. Een flinke klus, waaraan ook mbo-studenten Tuin & landschap van Zone.college Zwolle aan meewerkten.

De begraafplaats werd eerder dit jaar al uitgebreid omdat er grote landelijke belangstelling voor is vanuit de Chinese gemeenschap. Naast de 229 extra begraafplekken (waarmee het totaal op 459 kwam), is er ook een wierrooktafel geplaatst. Bij de aanplant kreeg ROVA hulp van studenten van het Zone.college. De studenten hielpen al eerder bij de aanplant op het nieuwe stationsplein. Die samenwerking beviel zo goed dat de studenten ook hiervoor werden gevraagd. De extra handen waren erg welkom en de studenten konden zo praktijkervaring opdoen. Een echte win-winsituatie. Bij de aanplant zijn veel groenblijvende struiksoorten en ook coniferen gebruikt. Deze soorten komen veel voor bij tuinen in China.

Tradities
Het nieuwe deel en het bestaande deel (aangelegd in 2014) zijn ontworpen in nauw overleg met de Chinese gemeenschap. Daardoor is begraven volgens hun eigen tradities mogelijk. De graven liggen op verschillende terrassen, zodat ze allemaal uitzicht hebben over de vijver. Ook liggen alle graven in de zon. In de Chinese gemeenschap is het gebruikelijk om bij leven al een graf te kopen. Vaak wordt ook dan al een grafmonument ingericht. (bron: Uitbreiding Chinese begraafplaats in Zwolle is klaar – ROVA)