Studenten Veehouderij maken podcastserie ‘Toekomstgerichte landbouw’

In het kader van de lessenreeks ‘Toekomstgerichte landbouw’ hebben tweedejaars mbo-studenten Veehouderij (niveau 3 en 4) van Zone.college Almelo op 17, 18 en 19 april een zesdelige podcastserie gemaakt. Studenten gaan in deze podcast in gesprek met experts en (agrarische) ondernemers over kringlooplandbouw, grondgebondenheid of duurzame veestapel. De serie werd mogelijk gemaakt door de mbo-opleiding Veehouderij.

Hoe is de podcastserie tot stand gekomen?

Voorafgaand aan het maken van de podcastserie hebben de studenten theorielessen gehad over verschillende vormen van landbouw. Ook zijn ze op excursies naar verschillende bedrijven geweest. In groepen van drie à vier studenten hebben ze vervolgens, op basis van de opgedane kennis en binnen het thema ‘Toekomstgerichte landbouw’, een onderwerp voor hun podcast gekozen. Hierbij was de keuze tussen kringlooplandbouw, grondgebondenheid of duurzame veestapel, onderwerpen die een belangrijke rol spelen binnen de toekomstgerichte landbouw.

Wat komt er allemaal nog meer kijken bij het maken van een podcast? Dat hoefden de studenten niet helemaal zelf te bedenken. Tijdens de voorbereiding werden de studenten begeleid door coaches vanuit Zone.college. Onder begeleiding hebben de studenten een script geschreven en de opnames voorbereid. De studenten hebben zelf experts uitgenodigd voor hun podcast. De experts die te horen zullen zijn, zijn onder andere voerleveranciers en ondernemers met een agrarisch bedrijf. Bij het opnemen van de podcast zijn de studenten begeleid door een extern bedrijf.

Leuke en leerzame ervaring

Voor de studenten was het maken van de podcastserie een leuke manier om hun kennis met anderen te delen. “Ik wist niet dat het zo leuk was om te doen,” zegt een van de deelnemende studenten. Voor sommigen was het soms ook best spannend, maar ook die studenten vonden het uiteindelijk leuk om te doen. Daarnaast was het ook heel leerzaam. De studenten werkten zo aan de ontwikkeling van hun 21-eeuwse vaardigheden: samenwerken en communiceren. “We vinden het belangrijk dat ze hun mening goed kunnen onderbouwen en bediscussiëren,” aldus Saskia Wolbers, betrokken docent. Door nu al met die vaardigheden bezig te zijn, hebben studenten Veehouderij daar tijdens hun werkzame leven veel voordeel van.

Nieuwsgierig geworden naar de podcastserie ‘Toekomstgerichte landbouw’? De opnames zijn binnenkort te beluisteren op Spotify.