De opleiding Teelt & technologie zet vol in op biologische bestrijding!

Er staan weer nieuwe paprika’s in de kassen van Teelt & technologie. Deze paprika’s worden geteeld door de 3e-jaars studenten van de opleiding Teelt & technologie, die voor de praktijklessen gelukkig nog wel op school mogen komen.

De nieuwe paprika’s staan weer in de kas.

In de kassen proberen de studenten, de praktijk zo goed mogelijk na te bootsen. Ze werken dus ook, zoals in de Nederlandse kassen normaal is, met biologische bestrijding.

 

 

 

Maar wat is nu biologische bestrijding?
Biologische bestrijding is de bestrijding van schadelijke insecten (zoals luis) door een natuurlijke vijand van het insect uit te zetten. Beestjes tegen beestjes dus! Zo proberen de studenten het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen tot een minimum te beperken, net zoals dat in de Nederlandse kassen ook gebeurt.

In 1 zakje zitten 250 natuurlijke vijanden.

Nu klinkt dit allemaal heel simpel, maar dat is het niet! Studenten moeten niet alleen alle schadelijke insecten kunnen herkennen, ze moeten ook weten welke natuurlijke vijanden ze hier tegen kunnen inzetten. Dit doen ze in samenspraak met de gewasbeschermingsspecialist van het bedrijf dat de natuurlijke vijanden levert.

Je ziet dus ook regelmatig studenten door de kassen lopen met een vergrootglas, om te controleren wat er zoal in de kassen rondvliegt of kruipt. Dit noemen ze scouten! Belangrijk werk, waardoor ze weten welke schadelijke insecten aanwezig zijn en of ze moet ingrijpen met biologische bestrijders en welke biologische bestrijders je moet inzetten.

Dit is een paprikabloem, in de rode cirkels (sterk vergroot) de roofmijt Swiskii (tegen trips).

Met trots kunnen wij zeggen dat onze studenten hier erg goed in zijn. Hierdoor hoefden we het afgelopen jaar, bij de paprika’s en de komkommers, niet chemisch in te grijpen tegen schadelijke insecten!