Update Maïschallenge mbo.zone

Voor de zomervakantie is de Maïschallenge van start gegaan. De afgelopen weken is er van alles gebeurt rondom deze uitdaging. Een update!

Masterclasses

31 augustus hebben de studenten en docenten masterclasses gevolgd, georganiseerd door maïsveredelaar Limagrain en het NAJK (Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt). Bij verschillende workshops is veel geleerd rondom het verduurzamen van de maïsteelt. Daarnaast is een bezoek gebracht aan het maïsdemoveld van Limagrain.

Tussentijdse meting

Op zaterdag 1 september hebben de studenten van de mbo.zone van Zone.college Hardenberg onze maïs gehakseld. Een tussentijdse meting gaf aan dat de maïs gemiddeld een drogestofopbrengst had van 36%. Dit was aan de redelijk hoge kant, maar zeker niet vreemd door de droge zomer die we hebben gehad.

Patrick Lennips, student Groen, grond & infra, vertelt!

Patrick Lennips doet de opleiding Groen, grond & infra in de mbo.zone van Zone.college Hardenberg. Hij zit in het 3e jaar van Niveau 3 en vertelt over de Maïschallenge:

Wat zijn je werkzaamheden voor de Maïschallenge?
“Door onze docent Rolf Klooster zijn we deelnemer geworden van de Maïschallenge. Na de kick-off in Donten hebben we voor veehouder Vogelzang een perceel maïs verbouwd. We hebben alle werkzaamheden hiervoor zelf uitgevoerd.”

Wat vind je interessant/leuk aan de Maïschallenge?
“Het mooie is dat we de theorie die we op school leren direct in de praktijk kunnen brengen. Daarbij worden we ook bewust tot nadenken gezet: waaróm voer je bepaalde werkzaamheden uit en hoeveel mest of kunstmest lever je aan het gewas? De samenwerking met studenten, opdrachtgever, loonwerkers en specialisten is erg leerzaam om mee te maken.”

Binnenkort volgt de definitieve uitslag van de maïskuil.