Van kunstmestvervanger tot GPS gestuurde bemester

Kenniswerkplaats Achterhoek (KWPA), Zone.college en Stichting Biomassa organiseerden onlangs een praktijkdag voor mbo-studenten Veehouderij. Op een proefveld in Haarlo demonstreerden diverse bedrijven innovatieve technieken en producten, die de afgelopen jaren in het kader van het project ‘Kunstmestvrije Achterhoek’ zijn ontwikkeld voor het realiseren van kringlooplandbouw.

In drie groepen maakten de 90 studenten Veehouderij van de verschillende mbo-vestigingen kennis met onder andere de duurzame vloeibare kunstmestvervanger Groene Weide Meststof, die wordt geproduceerd uit vergistte varkensmest bij Groot Zevert Vergisting (Beltrum). Slootsmid Mesttechniek (Borculo) demonstreerde de GPS gestuurde bemester, die speciaal is ontwikkeld voor het nauwkeurig, emissiearm doseren van deze en andere vloeibare meststoffen. Ook kregen de studenten uitleg over de bodemverbeteraar, die over gedeelten van het proefveld is uitgestrooid. Estede Scientific name de studenten in het veld en via grafieken van de meetresultaten mee in de nieuwste agrarische sensortechnieken. Hiermee worden onder andere continu de bodemtemperatuur en de bodemvochtgehalte in het demonstratieveld gemeten als basis voor beregeningsmanagement.

De bedrijven die een bijdrage leverden aan de praktijkdag werken samen aan deze ontwikkelingen in het project ‘Kringlooplandbouw’ van de Achterhoekse Regio Deal. Deze Regio Deal wordt gefinancierd door provincie Gelderland en 8RHK ambassadeurs. Zone.college is hier (via de KWPA) actief bij betrokken. Voor het demonstreren van de meetresultaten en grafieken is gemaakt van de GMEC (Green Mobile Education Centre), die mede gefinancierd is door de Regio Achterhoek.

De praktijkdag kreeg ook aandacht in verschillende media. Lees hier het artikel uit de Nieuwe Oogst of het verslag in de Tubantia.