Van Twello naar Cluj-Napoca: 4BB en 4HGL op uitwisseling naar Roemenië

Begin maart stonden twaalf leerlingen uit de klassen 4BB en 4HGL samen met vier docenten al vroeg (om zeven uur ’s ochtends) op de afgesproken verzamelplek in Apeldoorn. Klaar om aan de reis te beginnen. En waar die reis naartoe ging? Zeven dagen op uitwisseling naar Cluj-Napoca in Transsylvanië, Roemenië. De uitwisseling is mogelijk gemaakt door het EU-subsidieprogramma Erasmus+. Eigenlijk stond de uitwisseling al vorig jaar gepland, maar toen gooide corona roet in het eten. Sterker nog, de leerlingen hadden zich er vorig jaar al voor aangemeld. Maar na een jaar wachten, was het dan eindelijk zover!

Helemaal onbekend met de leerlingen uit Roemenië waren onze leerlingen niet. In 2022 is een aantal Roemeense leerlingen op bezoek geweest in Twello. De eerste contacten werden toen al gelegd en in aanloop naar de uitwisseling hebben de leerlingen een aantal keer online contact gehad om elkaar (opnieuw) te leren kennen.

In Roemenië verbleven de leerlingen zeven dagen in gastgezinnen en hebben ze vijf dagen veel samengewerkt met de leerlingen uit Cluj en Sibiu. Het programma was samengesteld door de docenten en leerlingen van het Transsylvania College in Cluj. Centraal stond het thema afvalverwerking en armoede. De leerlingen zijn bezig geweest met verschillende opdrachten en het geven van presentaties die te maken hadden met recycling, creativiteit en bewustwording. Ook zijn ze op verschillende uitstapjes geweest. Zo zijn ze op excursie geweest naar de stad Cluj, waar ze leerden over de geschiedenis van de stad en bezochten ze het indrukwekkende Pata Rat, een vuilstort waar vervuiling, armoede en mensonwaardige omstandigheden samenkomen. Dit maakte zelfs op de Roemeense leerlingen een onuitwisbare indruk.

 

Het was een geslaagde, actieve week waarbij onze leerlingen kennis hebben mogen maken met een andere cultuur, veel Engels gesproken hebben en zeven dagen lang aardappelen en (op een aantal na) vlees hebben gegeten. Vol met mooie en onverwachte ervaringen kwamen ze thuis. Een week die ze dus niet snel zullen vergeten en voor herhaling vatbaar is!