Veel goede kazen bij vakwedstrijd Voeding & Technologie

Afgelopen donderdag was de prijsuitreiking van de door docenten van de mbo-opleiding Voeding & Technologie in eigen huis georganiseerde vakwedstrijd kaas maken. De deelnemende studenten maakten rauwmelkse kazen die werden vergeleken met de bekende merken in de schappen, zoals Emmenthaler, Camembert en Maaslander. Tijdens het maakproces hielden de studenten rekening met de voorschriften voor voedselveiligheid.

Een deskundige jury van collega’s en vertegenwoordigers van Friesland Campina en Kaamps Cheese beoordeelden de kazen op smaak, uiterlijk, nabehandeling en verpakking. Daarnaast telden de productpresentatie en de kennis die de student heeft opgedaan tijdens het blok kaasbereiding.

Vakwedstrijd kaas maken opleding Voeding & Technologie van Zone.college

Docent Gerard Nijhuis was de begeleider tijdens het project: “Dat er iemand van het bedrijfsleven bij is en dat je een prijs kunt winnen vinden de studenten geweldig leuk.” Suze Visser en Nori Marcelis wonnen de wedstrijd. Docente Virginie de Blaauw reikte de beker en gouden medailles aan beide dames uit. “Er waren zoveel goede kazen” reageerde Suze. Ook Nori had de winst niet verwacht: “We hebben gewoon ons best gedaan”.

Aan de behandeling van de kazen is veel aandacht besteed vindt de jury. Ook de aankleding tijdens het eindgesprek was goed. Jan Flamma van Friesland Campina: “Sommige studenten toonden filmpjes van het maakproces. Dat was mooi om te zien.”

De zilveren medailles waren voor Maxine van de Wal en Timon Stuifzand. Silke Kosters en Renske Boswerger eindigden op de derde plek.