Vmbo-groen in Hardenberg op bezoek bij bedrijven

Vmbo Groen in Hardenberg? Echt wel! Zone.college in Hardenberg verzorgt al jaren voor het Vechtdal College in Hardenberg het vmbo Groen. Als leerlingen voor vmbo Groen kiezen, krijgen ze in het eerste en tweede leerjaar vmbo Groene sectororiëntatie. Vanaf het derde leerjaar volgen ze het beroepsgerichte programma ‘Groen’. Doorstroom naar het groene mbo is vervolgens logisch, maar niet verplicht.

De afgelopen periode hebben leerlingen die hebben gekozen voor het Vmbo Groen verschillende activiteiten gedaan. Zo hebben leerlingen van de onderbouw voor de jaarlijkse kleindierenkeuring en -show fleurige bloemwerken gemaakt. Als waardering vanuit de vereniging ‘Pels en Pluim’ mochten de leerlingen de show in manege de Boshoek bezoeken en konden zij aan de keurmeesters vragen stellen over de dieren en de show. Ook kregen ze informatie over de verzorging van kleine huisdieren.

Leerlingen uit klas 4, die het keuzevak Groene Zorg volgen, waren te gast bij Marco en Yvonne Zuidema. Samen met collega Ronald runnen zij een zorgboerderij met woongelegenheid en dagbesteding voor jong en oud. Het doel van de excursie was om leerlingen kennis te laten maken met het beroep ‘medewerker zorgactiviteit’. Hoe ziet een dag werken eruit, wat moet je kennen en kunnen om dit beroep uit te oefenen. Ook de soorten dagbestedingen en activiteiten kwamen naar voren.

Naast het runnen van de zorgboerderij hebben Marco en Yvonne nog 2 stallen met legkippen. Zij verwerken per dag ongeveer 45.000 consumptie-eieren. De leerlingen mochten mee naar de sorteerruimte en maakten daar kennis met deze bedrijfstak. Marco en Yvonne vertelden met passie en vol overgave over hun werk in de agrarische sector. Het was een zeer geslaagde excursie!