Vmbo Groen in Hardenberg op excursie

Zone.college in Hardenberg en het Vechtdal College bieden al een aantal jaren gezamenlijk vmbo Groen. Leerlingen die voor het vmbo Groen kiezen, krijgen in het eerste en tweede leerjaar Groene Sectororiëntatie en vanaf het derde leerjaar volg je het beroepsgerichte programma ‘Groen’. De afgelopen maanden zijn er verschillende excursies en activiteiten georganiseerd. Een overzicht.

Bedrijfsbezoek Wroetvarkens
Vierdejaars leerlingen hebben een bezoek gebracht aan de Wroetvarkens. Als onderdeel van het keuzevak ‘Houden van dieren’ zien en horen de leerlingen wat dit bijzondere concept inhoudt. Gert en Gerlinde Kok in Ane vertellen graag, vol passie en met enthousiasme over hun manier van bedrijfsvoering.

Bedrijfsbezoek mechanisatiebedrijf Timmerman
Vierdejaars leerlingen, die het keuzevak ‘Het groene machinepark’ volgen, hebben technische kennis opgedaan bij het mechanisatiebedrijf Timmerman in Hardenberg. Uiteraard gaat het hier om de trekkers, de bouw ervan, de dieselmotoren, de pk’s en het testen van de waterrem. Ook is de opbouw van de maishakselaar is uitgelegd.

Bedrijfsbezoek veehouderijbedrijf
Derdejaars leerlingen waren uitgenodigd door een klasgenoot om bij hem thuis op bedrijfsbezoek te komen. Het bedrijf in Kloosterhaar melkt 100 koeien en verzorgt honderdduizend vleeskuikens. De leerlingen hebben zich verwonderd over de hygiënemaatregelen die horen bij het houden van pluimvee. Bij de koeien werd er veel gevraagd over de huisvesting, het voeren en insemineren. De leerlingen waren onder de  indruk van de grootte van het bedrijf, het werk dat er verzet moet worden en de  regel- en wetgeving waar ondernemers mee te maken hebben.

Workshop herfstschikking
Derdejaars leerlingen met interesse voor bloemschikken hebben een workshop gevolgd over het maken van een herfstschikking. Het idee van deze workshop kwam van 1 van de leerlingen zelf. Met plaktechniek, een kalebas als ondergrond en allerlei mooie herfstmaterialen hebben de leerlingen mooie werkstukken gemaakt. Het was een gezellige en leerzame ochtend.