Vmbo scholen Borculo en Doetinchem winnen prijzen voor duurzaam onderwijs

Gisteren, tijdens de managementdag van Stichting Platforms vmbo bij The Colour Kitchen Zuilen in Utrecht, hebben onze vmbo locaties in Borculo en Doetinchem de eerste en tweede plek behaald tijdens de uitreiking van de ‘Do a Good Thing Award’ 2022. Een prijs voor vmbo scholen die met een concrete activiteit bijdragen aan de bewustwording van leerlingen rondom duurzaamheid.

Twaalf scholen deden mee aan de wedstrijd. Naast twee locaties van Zone.college was ook Baanderherencollege uit Boxtel genomineerd. De winst leverde Borculo € 1.500,- op, waarmee zij hun winnende idee ‘De recyclestraat’ verder kunnen uitbouwen.

De recyclestraat
In de recyclestraat lenen leerlingen gereedschappen uit, verkopen ze (voor fictief geld) de overige materialen, houden ze de voorraad bij en zorgen ze ervoor dat de voorraadruimte netjes blijft. De bewustwording van kosten was ook een doel van dit project. Alle leerlingen krijgen voor hun eindopdrachten nu een fictief krap budget, waarvan ze de materialen kunnen bekostigen. Materiaal uit de Recyclestraat is gratis, nieuw materiaal wordt afgetrokken van het budget. Aanvankelijk was het doel vooral om zorgvuldig en zuiniger om te gaan met materialen. En dat wérkt.

Projectweek Make earth cool again
Voor onze vmbo locatie in Doetinchem levert de tweede plek € 750,- op voor de doorontwikkeling van hun projectweek ‘Make earth cool again’ (MECA-week). Een week waarin duurzaamheid centraal staat. Er is gekozen voor onderwerpen die passen bij de leefwereld van de leerlingen. Zoals bijvoorbeeld opdrachten over het maken van spijkerbroeken, verpakkingsmateriaal van HappySoaps en opdrachten over het scannen van verzorgingsproducten op microplastics.

Beide initiatieven worden binnenkort gepubliceerd op de website van de stichting. Zo helpen we andere scholen ook gebruik te maken van deze concrete plannen voor duurzaam onderwijs.