Wedstrijd Tuinaanleg bij vmbo Zone.college

Op 15 december hebben drie teams van Zone.college Almelo en vier teams van Zone.college Enschede deelgenomen aan de vmbo-wedstrijd Tuinaanleg. Opdracht was het maken van een tuin van 2 bij 3 meter waarvoor de teams drie uur de tijd kregen. Ieder team bestond uit twee personen. Winnaar werd het team van Zone.college Enschede met Quint en Vincent.

Zone.college organiseert al vele jaren wedstrijden Tuinaanleg voor mbo-studenten. Sinds vorig jaar zijn er ook wedstrijden Tuinaanleg voor leerlingen van 14 tot 16 jaar.

Creativiteit
De deelnemers maakten een tuin met een plantvakken, een gazon met staptegels en een bouwkundig element. De jury lette op netheid, samenwerken, de degelijkheid van de constructies, maar ook op de creativiteit. Juryleden Tim Bruggeman van Hoveniersbedrijf Berentschot uit Hellendoorn en Robin Rouwenhorst van Hoveniersbedrijf Schepers uit Laren vonden dat de samenwerking in de teams erg goed ging.

Regionale wedstrijd
De winnaars zullen Zone.college Enschede vertegenwoordigen op de regionale wedstrijd op 2 februari. De zilveren medaille was ook voor Enschede met het team van Thijmen en Rens. Brons was er voor Zone.college Almelo met het team van Sven en Wout. Ook zij mogen meedoen aan de regionale wedstrijd. Thijmen en Rens zijn de reserve.

Tussen nummers 1, 2 en 3 waren de verschillen bijzonder klein. De een was iets sneller, de ander wat netter. Het verschil werd uiteindelijk bepaald door zaken als maatvoering, veilig werken en de omgang met het gereedschap. En de deelnemers? Ze spraken over een leuke en leerzame dag en waren trots op hun resultaten. Voor de winnaars was er natuurlijk een beker, voor de nummers 1, 2 en 3 waren er medailles en bloemen; iedereen ontving een certificaat van deelname en een degelijk stuk gereedschap.

Complimenten
Felicitaties voor alle leerlingen voor het meedoen aan deze wedstrijd. Complimenten voor de inzet en het enthousiasme. Dank aan de collega’s Alfred Leideman, Erik te Bokkel en Edwin Vos die deze wedstrijd mogelijk hebben gemaakt. Dank aan André Hoeben, directeur van vmbo Almelo voor de prijsuitreiking.

Doorstroom bevorderen
Deze wedstrijden zijn een goede manier om deze leerlingen te laten zien hoe mooi een groen beroep is. Creativiteit en plezierig met elkaar samenwerken vormen belangrijke elementen. De deelnemers krijgen zo een betere indruk van het groene vak en maken kennis met de AOC’s en de groenbedrijven, verenigd in de Groene Hotspot. Alles is erop gericht om aan vmbo’ers te laten zien wat het mbo te bieden heeft en daarmee de doorstroom naar een groene mbo-opleiding te bevorderen.