Welke studenten zijn de beste kaasmakers van Nederland?

Studenten Voeding & technologie Luuk Haan en Dustin Roolvink zijn op 14 maart de strijd aangegaan om de beste kaasmaker van Nederland te worden. Ze namen het op tegen Tim Sinke en Lenny Di Genaro van het Clusius College uit Alkmaar. De wedstrijd en de beker werden gewonnen door de studenten uit Alkmaar, maar de studenten van Zone.college werden toch maar mooi 2de van Nederland! Het was de eerste keer dat een dergelijk wedstrijd werd georganiseerd. Als het aan de studenten en docenten ligt smaakt dit naar meer.

Skills Heroes vakwedstrijden
Er bestaan in het mbo al heel lang Skills Heroes vakwedstrijden. Het was voor de mbo-opleidingen Voeding lastig om hier aan mee te doen. Bij de vakwedstrijden is het namelijk gebruikelijk dat studenten op één dag hun vaardigheden laten zien. De meeste processen in de levens­middelensector duren echter langer dan een dag. De organiserende scholen Clusius College en Zone.college hebben hier een oplossing voor gevonden. De studententeams zijn eerst uitgedaagd om twee soorten kaas te maken; een Goudse en een innovatieve kaas. De studenten hebben een filmpje gemaakt van het proces van het kaasmaken lieten deze zien aan de jury. Uiteraard beoordeelde de jury ook de door studenten gemaakte kazen.

De wedstrijd
Na een inspirerende rondleiding door het kaasfort Zuidwijkermeer van Bourgondisch Lifestyle in Assendelft beoordeelden juryleden Henk Mul (Cono Kaasmakers) en Jaap Groen (oud-docent Clusius College) allereerst de filmpjes. Vervolgens werden de kazen beoordeeld door de ervaren keurmeesters. Ze beoordeelden heel uitgebreid het uiterlijk, de textuur en de smaak. Na een aantal aanvullende vragen ter verheldering waren de juryleden er uit. Er bleek er een nipte overwinning te zijn voor de studenten van het Clusius College. De kaas met kruiden en munt van Zone.college kreeg de beste beoordeling, de jury raadde zelfs aan om die kaas door te ontwikkelen. Wat echter de doorslag gaf was het zeer informatieve filmpje van de Clusius-studenten. Volgens Jaap Groen gaven de studenten op een professionele manier een weergave van het ingewikkelde proces van het kaasmaken en welke keuzes zij hadden gemaakt tijdens het produceren.

Deelnemers aan het woord
Luuk en Dustin van Zone.college waren blij met het oordeel van de jury. “Door het stellen van de juiste vragen wisten zij precies aan te geven waar het mis ging in het proces. Zo bleek dat wij te weinig melksuiker hadden uitgespoeld waardoor onze kaas te zuur was. Wij willen de kennis die we met deze wedstrijd hebben opgedaan graag gebruiken om volgend jaar een nieuwe lichting studenten te begeleiden”. Ook Tim en Lenny van het Clusius College waren enthousiast. “Wij hebben al veel geleerd over kaas, vooral omdat wij ook betrokken zijn geweest bij de ontwikkeling van de nieuwe kaas Alkmaars Goud van het Alkmaar Kaasgenootschap. Het is dan extra bijzonder om vervolgens deze beker te winnen, dat is echt de kers op de taart.”

Vervolg
De organiserende scholen zijn vastbesloten een vervolg aan dit evenement te geven. Meerdere scholen hebben al laten weten dat ze volgend jaar ook mee doen. Dustin en Luuk willen dan graag de nieuwe lichting studenten begeleiden op weg naar de landelijke finale.