Werkenlijk leren is ook praktijk-rijk leren

Leren in de buitenlucht. En dan ook nog eens aan de waterkant. Studenten van de opleiding Sportvisserij & waterbeheer treffen het. Een deel van hun opleiding bestaat uit projecten voor onder meer waterschappen en gemeenten. Docent en opleidingsontwikkelaar Wim Zweep vertelt erover. 

Waarom is de verbintenis met het werkveld zo belangrijk?
“Omdat we onze studenten daarvoor opleiden. Daar vinden ze straks een baan. We willen studenten zo goed mogelijk voorbereiden op de actuele werkzaamheden, processen en thema’s. En waar kan dat nu beter dan in de praktijk? Vanuit die gedachte hebben we samen met het bedrijfsleven verschillende projecten opgezet. Mooi voorbeeld zijn de projecten voor het waterschap.”

Wat doen de studenten voor het waterschap?
“In periode 2 onderhouden ze een retentiegebied, waarin bij veel neerslag water wordt opgeslagen. Door de vegetatie te verwijderen, voorkomen studenten dat het gebied dichtgroeit. In periode 3 doen ze hetzelfde bij vispassages. Een paar maanden later, in periode 7, halen ze vegetatie uit sloten. De vissen die ze tegenkomen, plaatsen ze terug. Hierover schrijven ze rapportages, zodat het waterschap voldoet aan de eisen op het gebied van ecologische begeleiding. In periode 8 voeren de studenten op basis van Europese wet- en regelgeving onderzoek uit naar de visstand. Ze geven advies over onder meer de waterkwaliteit en delen verbeterpunten.”
“Ze krijgen veel verantwoordelijkheid. Een student van niveau 4 mag bijvoorbeeld de rol van meewerkend voorman vervullen. Een mooie kans die tijdens een stage niet zo snel voorbijkomt.”

Wat maakt deze projecten zo leerzaam?
“Studenten voeren de projecten niet uit voor hun docent, maar voor een professionele opdrachtgever uit het bedrijfsleven. Ze krijgen veel verantwoordelijkheid, waardoor ze zich vaak beter voorbereiden. Binnen de projecten brengen we niveau 3 en 4 bovendien samen. Een student van niveau 4 mag bijvoorbeeld de rol van meewerkend voorman vervullen en de rest van de groep aansturen. Een mooie kans die tijdens een stage niet zo snel voorbijkomt. Uiteraard worden de studenten goed begeleid door onze vakdocenten en de stagebegeleiders van de leerwerkbedrijven.”

Hoe ontwikkelen studenten de benodigde kennis?
“Door lessen te volgen van vakdocenten van school en van gastdocenten uit het bedrijfsleven. Nadat de theorie is behandeld, voeren de studenten bijbehorende praktijkopdrachten uit. De projecten bij het waterschap vormen de integrale eindopdrachten waarin alles samenkomt.”

Hoe hebben jullie de projecten ontwikkeld?
“Wil je een verbintenis leggen met het werkveld, dan moet je ergens een ingang vinden. Via mijn bestaande netwerk kwam ik uit bij het waterschap. Ik nam contact op met een aquatisch ecoloog die ik kende vanuit mijn vorige werkgever en vroeg of hij openstond voor een samenwerking. Met elkaar ontwikkelden we het project voor periode 7. Van het omgaan met machines tot leren rapporteren, we zorgden ervoor dat alle vaardigheden aan bod kwamen. Ook hielden we rekening met de wensen van het waterschap. Dat verliep zó mooi, dat al snel de projecten voor andere periodes volgden. Deze projecten zijn geen losse flodders, maar vormen een standaard onderdeel van het curriculum. Ze zijn geïntegreerd in het onderwijsprogramma. En dat maakt deze manier van praktijkleren sterk.”

Dit artikel maakt onderdeel uit van het initiatief Werkenlijk leren, een online verzamelplaats om onderwijs en bedrijfsleven te inspireren met bijzondere inzichten en initiatieven rondom (praktijk-rijk) leren. Werkenlijk Leren is een idee van Landstede Groep, Deltion College, Cibap en Zone.college en sluit goed aan bij het praktijk-rijk leren dat bij Zone.college centraal staat in de mb0-opleidingen. Leren op plekken waar theorie en praktijk samenkomen. Waar werken en leren door elkaar heen lopen. En waar je jezelf kunt ontwikkelen, of je nu student of professional bent.