Zone.college Almelo behaalt de groene vlag!

Het hoogst haalbare internationale keurmerk voor duurzame scholen.

Vandaag is een feestelijke dag voor het Zone.college in Almelo. Het Eco-team heeft de groene vlag in ontvangst mogen nemen, overhandigd door Patricia Eikelenboom van Eco-Schools.
De groene vlag is het hoogst haalbare internationale keurmerk voor duurzame scholen.

Het project Eco-schools sluit goed aan bij het groene karakter en het onderwijs van het Zone.college. De school laat met Eco-schools concreet zien hoe ze duurzaam wil en kan zijn. Omdat leerlingen het voortouw nemen, hebben ze ook actief een rol bij hun leeromgeving. André Hoeben, locatiedirecteur: “Duurzaamheid is heel belangrijk voor onze groene school. Het is één van de speerpunten. Vandaag worden onze inspanningen beloond met het behalen van de groene vlag”.

De afgelopen jaren hebben de leerlingen van het vmbo in Almelo hard gewerkt om hun school van binnenuit te verduurzamen. In 2019 heeft het Zone.college in Almelo het keurmerk gekregen en vandaag was het moment om ook de bijbehorende vlag in ontvangst te nemen. Om het behalen van de groene vlag te vieren ontvingen alle leerlingen en medewerkers een herbruikbare waterfles.

Eco-Schools
Met Eco-Schools staan leerlingen aan het stuur bij de duurzame veranderingen binnen de school. Het Eco-team in Almelo bestaat uit 14 vmbo-leerlingen van alle leerjaren. Onder begeleiding van docenten Lieke Bokdam en Annemiek Voort hebben de leerlingen de school onderzocht aan de hand van een duurzaamheidsscan. Op basis van de uitkomst van de scan stelt het eco-team doelen en werken ze aan verschillende acties om het gedrag van mensen, het curriculum én de schoolomgeving te verduurzamen.

Duurzame maatregelen in Almelo
De afgelopen jaren hebben de leerlingen hard gewerkt aan het verduurzamen van de school. Met als resultaat dat de school rookvrij is en duurzaamheid binnen de school in het lesprogramma is opgenomen. Zo is plastic soep een thema, maken leerlingen duurzame mondkapjes en verzamelen ze zwerfaval. Maar er wordt ook gesproken over wat je zelf kunt doen om duurzamer te leven. Lieke Bokdam: “We doen ieder jaar mee aan warme truiendag. Vorig jaar hebben we dat gecombineerd met foute kersttruiendag. Dat plannen we dan de dag voor de kerstvakantie, zodat de verwarming eerder omlaag kan, waardoor er minder CO2 uitstoot is”. Om herkenbaarheid en aandacht voor duurzaamheid binnen de school te krijgen en te houden hebben de leerlingen een slogan bedacht: ‘Groen is waar wij het voor doen!’

“Ideeën voor de toekomst zijn er nog genoeg” gaat Lieke verder. “We willen bijvoorbeeld het gebruik van plastic wegwerpbekers verminderen en docenten stimuleren om minder kopietjes te maken en daarmee het papierverbruik terugdringen.”